Gå vidare till innehåll

Första elektriska Mercedes-lastbilen med eldriven lastväxlare.

Nu är den första hel-elektriska lastväxlarbilen med Mercedes-Benz chassi i drift. Det är en Mercedes-Benz eActros som försetts med en 21-tons lastväxlare från JOAB. Denna drivs av en elpump som får sin energi direkt från lastbilens högspänningsbatterier.

Lastväxlare och andra tunga hydraul-funktioner kräver i vanliga fall en hydraulpump som kopplas in direkt på motorns kraftuttag. Men på den här lastbilen som Hedin Bil beställt för en kunds räkning, har man tagit fram en helt annan lösning specialanpassad för eActros där pumpen drivs av el från lastbilens batterier.

– Vår eActros är ju byggd för eldrift från början och har motorerna direkt på bakaxeln, säger Pär Hildestrand som är ansvarig för Mercedes-Benz el-lastbilar hos generalagenten Veho Import.

– Vi har ingen traditionell transmission eller kardanaxel.
Det betyder att hydraulpumpen också är eldriven. Motorn är en bara 8 cm lång axialfluxmotor på 58 kW (79 hk) från brittiska YASA som får sin energi direkt från bilens batterier. Med bara 68 db i ljudnivå vid drift är systemet tystast i klassen.

– Mercedes-Benz har en smart lösning med ett uttag med en Rosenbergerkontakt där vi direkt kan koppla in elmotorn, säger Rikard Karlsson på JOAB som utvecklat lösningen.

– Den har dessutom Canbus så att lastbilen och elmotorn kan kommunicera med varandra. Om hydraulpumpen kräver en viss effekt så vet lastbilen om detta och effektuttaget till den begränsas så att hydraulpumpen får ”förtur” så att säga.

Lastväxlarens hydraulik är också utrustad med JOAB’s Ecodrive. Det betyder att den när det är möjligt låter tyngdkraften göra jobbet.

– Om man snabbrangerar så känner sensorerna av när flaket tippar av sig själv och då låter vi tyngden göra jobbet. Om ett vanligt system drar 50 kW så hamnar vårt i det läget på kanske 10 kW. På ett arbetspass med en eldriven lastbil så gör det 20–30 km.
Mercedes-Benz eActros finns med 336 eller 448 kWh batteri som ger ca 30 respektive 40 mils räckvidd. Batterierna kan laddas med upp till 160 kW DC i alla vanliga snabbladdare med CCS-kontakter.

Effekten är 330 kW (440 hk) vid kontinuerlig drift med en max effekt på 536 hk (400 kW).
eActros går att få som 4×2 eller 6×2 jämnlastar-chassi eller som 4×2 dragbil.

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar
28 juli, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige