Gå vidare till innehåll

Vi kan inte sänka bränslepriset. Men vi kan hjälpa dig sänka bränslekostnaderna.

Priset per liter bränsle är svårt att göra något åt. Men det finns flera sätt att påverka din bränsleekonomi. Genom att sänka din förbrukning så sänker du dina bränslekostnader – oavsett hur mycket bränslet kostar.

Faktum är att det går att sänka sin förbrukning för de allra flesta. Det finns en hel verktygslåda att ta till. I synnerhet om du kör Mercedes-Benz lastbilar.

Förarutbildning.

Förarutbildning kan spara många kronor både i bränsle och slitage. Även för den som har åtskilliga år bakom ratten. Vi samarbetar med Yrkesförarcentrum som har lång erfarenhet och som verkligen visat resultat.

Förutseende farthållare (PPC).

Vår smarta farthållare PPC planerar gaspådrag, inbromsning och växling efter hur din färdväg ser ut. Tar hänsyn till backar, kurvor, avfarter och annat – och ser till att din förbrukning blir riktigt låg.

Begränsa hastigheten.

Begränsa farten till max 80 km/tim. På fjärrbilar kan det spara upp till 5 % bränsle.

Bränslesnåla motorer.

Mercedes-Benz har gång efter gång visat sig dra betydligt mindre bränsle i jämförande bränsledueller mot andra tillverkare. I snitt har det rört sig om besparingar på över 10 %.

I höst kommer nya generationen av OM471-motorerna. De har ännu lägre förbrukning. Jämför gärna också förbrukningen av AdBlue. En kostnad som många glömmer att räkna på.

Aerodynamik.

Varför ha stora backspeglar som ger massor av luftmotstånd om du inte behöver? Actros och Arocs får du med kameraspeglarna MirrorCam som förbättrar aerodynamiken avsevärt.

FleetBoard.

Om du kopplar upp dina lastbilar mot FleetBoard så kan du löpande få rapporter om hur ekonomiskt de körs. Då kan du också ta individuella samtal om det är någon förare som kör mindre ekonomiskt.

Kör helt utan diesel innan året är slut.
Under året börjar de första leveranserna i Sverige av eldrivna eActros och eEconic. Lastbilar som har alla egenskaper som motsvarande bilar med förbränningsmotor – men som drivs av el. Och som är i det närmaste helt tysta. Med totalvikter på upp till 27 ton och två motorer som ger en kontinuerlig effekt på ca 440 hk och upp till 536 hk i toppeffekt. Batterierna med en kapacitet på upp till 448 kWh kan laddas med upp till 160 kW. Då får du en räckvidd på upp till 40 mil. Detta är lastbilar som kan ge dig en oöverträffad totalekonomi. Och en minimal miljöpåverkan.

Hör av dig om du vill veta mer.

Vi sparar 12.000 kr/mån per bil.

– Vi fick våra första Mercedes-Benz för något år sedan och vi har sparat stora pengar på det. I vår körning drar de en liter mindre per mil än de andra vi har och det gör minst 12 000 kr i månaden – per bil. Tack vare de uppkopplade funktionerna ser jag alltid var varje bil är och hur den mår och det gör verkstaden också.  När vi kommer dit så har de alla grejer framme eftersom de vet vad som ska göras. Det minskar stilleståndstiden mycket.

Lelle Oscarsson
Strandqvist & Olsson, Norrtälje

Jag ser direkt vad varje bil drar.

– Våra bilar är uppkopplade mot FleetBoard. Det är otroligt effektivt och värt mycket. Vi kan följa allt med bilarna via FleetBoard – förbrukning, var de är, när det är dags för service, vem som kör och så vidare. Vi tittar på körmönster och bränsleförbrukning bland annat. Det är väldigt avancerat och gör att vi kan följa upp och göra ständiga förbättringar. Ännu ett sätt att säkerställa kvalitet, miljö, säkerhet och leveranstider.

Richard Bergholm
Bergholms Transport, Stockholm

Förarutbildning sparar pengar.

– När man kombinerar förarutbildning med Mercedes-Benz så sparar man bränsle. Vi har gjort flera hundra bränsledueller och i snitt har vi uppmätt 14 % lägre förbrukning. Alla förare som ska delta får en utbildning i eko-körning. Då får de kunskaper som de kan använda både på bilen från Mercedes-Benz och den de ska jämföra med. En halv dags förarutbildning tjänar man in mycket snabbt.

Mikael Axelsson
Yrkesförarcentrum, Västerås
Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige