Gå vidare till innehåll

Veho förvärvar Mercedes-Benz Lastbilars import- och distributionsverksamhet i Sverige.

Veho har ingått avtal om att förvärva Mercedes-Benz Lastbilars import- och distributionsverksamhet i Sverige från Mercedes-Benz Sverige AB, ett företag i Daimler AG koncernen. Att accelerera sin tillväxt i Sverige med Mercedes-Benz Lastbilars import- och distributionsverksamhet är en viktig del i Vehos långsiktiga tillväxtstrategi och komplementerar företagets djupa partnerskap med Daimler Trucks.

Veho är idag importör och återförsäljare, samt leverantör av mobilitets- och servicetjänster, för Mercedes-Benz personbilar, transportbilar och lastbilar i Finland, Estland, Litauen och – sedan den 1 december, 2021 – Lettland. I Sverige bedriver man återförsäljarverksamhet av samma produkter. Veho levererar hållbara mobilitetslösningar och digitala värdeskapande tjänster för konsumenter, företagskunder och transportsektorn. 2020 omsatte företaget 1,1 miljarder euro och hade 2.200 anställda. Veho grundades som generalagent för Mercedes-Benz i Finland 1939 och har varit familjeägt sedan dess.

— Vi är extremt glada att Daimler Truck värdesätter vårt långa och framgångsrika åtagande med Mercedes-Benz och ser Veho som en strategisk affärspartner för de finska, svenska och baltiska marknaderna. I nära samarbete med Daimler Truck kan vi nu leverera pålitliga, integrerade och effektiva produkter och tjänster för våra kunder, karriärmöjligheter för vår personal och tillväxtmöjligheter för våra partners på alla marknadsområden. Vårt mål är att skapa mervärde för våra kunder och att förutse deras behov, genom att använda verktyg, kunskap och metoder som vi fått på våra olika marknader, säger Vehos VD Juha Ruotsalainen.

— Mercedes-Benz är kända för hög kvalitet på sina produkter och hög nivå på sina partners. Vårt mål är att ge våra kunder tjänster av hög kvalitet och fordonsbranschens bästa kund-upplevelse i kombination med låga totala ägandekostnader (TCO) för våra kunders lastbilar. Veho kommer att följa den höga standard som satts upp av Mercedes-Benz Sverige AB och vidareutveckla våra tjänster tillsammans med Daimler Truck, våra återförsäljare och våra kunder, säger Kari Kauniskangas, styrelseordförande i Veho.

— Daimler Truck och Veho samarbetar i Finland, Baltikum och Sverige sedan årtionden. Med det i åtanke är det ett riktigt och logiskt nästa steg att Veho blir importör och distributör av Mercedes-Benz lastbilar i Sverige. Jag är glad att Daimler Truck har fått Veho som partner för detta. Veho är en hängiven och stabil partner och jag är övertygad om att man kommer att fortsätta att utveckla affären och stärka Mercedes-Benz Lastbilars närvaro på den svenska marknaden, säger Jens Tittel, chef för Mercedes-Benz Lastbilar i Sverige.

Import och distribution av Mercedes-Benz lastbilar kommer att bedrivas med bas i Malmö. Övertagandet är planerat till andra kvartalet 2022 och förvärvet är villkorat godkännande från berörda konkurrensmyndigheter.

Om Veho

Veho är distributör och återförsäljare i fordonssektorn i Finland, Estland, Litauen och Lettland. I Sverige är man återförsäljare för last- och transportbilar och agent för personbilar. Företaget säljer personbilar och kommersiella fordon som tillverkas av Mercedes-Benz AG och Daimler Truck, däribland Mercedes-Benz och smart personbilar, samt kommersiella fordon från Mercedes-Benz, Fuso, Canter, Setra och Unimog liksom ett stort utbud av tjänster.

I framtiden är avsikten att erbjuda fler och fler hållbara mobilitetslösningar som svarar mot krav både från kunder som väljer bilar i premiumsegmentet och från kvalitetsmedvetna användare av kommersiella fordon.

2020 omsatte Veho 1,1 miljarder euro och hade 2.200 anställda. Veho grundades som generalagent för Mercedes-Benz i Finland 1939 och har varit familjeägt sedan dess.

Om Daimler Truck

Daimler Truck är en av världens största tillverkare av kommersiella fordon med fler än 35 produktionsanläggningar och fler än 100.000 anställda över hela världen. Företaget samlar sju varumärken under ett tak:

Mercedes-Benz (mellantunga och tunga lastbilar, samt stads-, intercity- och turistbussar) och Setra (intercity-, långdistans- och lyxbussar) är de traditionella europeiska varumärkena.

Varumärken i USA är Freightliner Trucks (lastbilar i de amerikanska viktklasserna 5 till 8), Western Star (Tunga lastbilar för special- och fjärrtransporter) och Thomas Built Buses (lätta och mellantunga bussar).

I Asien produceras varumärkena Bharat Benz med bas i Chennai, Indien (lastbilar från 10 – 55 ton samt mellantunga och tunga bussar) och Fuso med högkvarter i Japan (lastbilar och bussar för Asien, Mellanöstern, Afrika, Europa och Latinamerika).

Detta gör att Daimler Truck AG kan erbjuda sina kunder över hela världen ett brett spektrum av kommersiella fordon – från minibussar till tunga lastbilar för specialtransporter. I korta drag produkter och lösningar för alla som håller världen rullande.

Gottlieb Daimler och Carl Benz lade grunden till den moderna transportindustrin för 125 år sedan. De senaste årtiondena har Daimler Trucks affärsområden satt nya standarder för hela branschen när det gäller säkerhet, bränsleekonomi, och komfort för både förare och passagerare. Nu är det dags för nästa steg i utvecklingen: utsläppsfri, autonom och uppkopplad körning.

Daimler Truck arbetar för att föra samman dessa teknologier till volymproduktion i alla varumärken, segment och regioner. På detta sätt vill företaget ta ett stort steg mot att realisera sin vision om CO2-neutrala transporter och olycksfri körning medan man samtidigt bidrar till hållbarare gods- och persontransporter.

2020 levererade man 378.290 lastbilar och bussar. Omsättningen för affärsområdena i Daimler Truck AG uppgick till 36 miljarder euro. Justerat rörelseresultat (EBIT) före räntor och skatt var 657 miljoner euro.

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige