Gå vidare till innehåll

Två Mercedes-Benz tungdragare och 200 däck när Jinert drog 360 ton. genom Dalarna.

I somras körde Jinert en 360 ton tung transformatortransport genom Dalarna. Ett jobb som inte varit möjligt utan företagets två Mercedes-Benz Actros SLT tungdragare.

”Det finns inga andra lastbilar som klarar sådana jobb”, säger Joakim Andersson som var ansvarig för projektet.

Jinert är ett företag som växer så det knakar. Från att ha varit ett lokalt kranföretag i Skåne är företaget nu rikstäckande med kranar och tunga transporter och har fler än 300 anställda.

Bland annat äger man tre exemplar av landets största mobila kran på 750 ton. Kranar som kräver upp emot 60 trailers vardera om de ska flyttas med alla delar.

För två år sedan fick Jinert sina två Mercedes-Benz Actros SLT tungdragare – godkända för totalvikter på 250 ton vardera. I dagarna har man beställt en tredje.

– Vi har haft andra märken innan, men det går inte att köra den här typen av körningar med torrkoppling, säger Joakim Andersson som är projektledare på Jinert.

– Det måste vara en växellåda som är byggd för uppgiften och en hydraulisk koppling. Här kan du stå stilla med 250 ton och bara lugnt och fint krypa upp i fart. Med vanlig koppling i andra lastbilar måste du ha hjälp att dras igång om du väger över 150 ton. Och det gör vi ofta.

– Vi har mycket Mercedes transportbilar och i de flesta av våra mobilkranar är det motorer från Mercedes-Benz så vi kan märket bra.

De två tungdragarna har nu varit i trafik i två år och i somras gjorde de sitt hittills tyngsta uppdrag. En Transformator på 220 ton skulle fraktas genom Dalarna – från Ludvika till en vindkraftpark i Härjedalen.  En transport på totalt 360 ton som resulterade i inslag i både TV och riksmedia.

– Vi hade jobbat i ett helt år med att planera den, säger Joakim.

Den första biten på ca 7 mil från Ludvika till Falun gick med ett specialtåg som körts upp från Österrike enbart för detta. I Falun lastades transformatorn över på trailer och sedan gick den 45 meter långa transporten med de två lastbilarna i tandem. När vikterna går över 250 ton krävs det två bilar för att alla försäkringar ska gälla.

– Det är fantastiskt att se hur synkade de är, säger Joakim.
– Den första bilen börjar dra och den andra följer. De växlar i stort sett exakt samtidigt utan att det finns någon elektronisk koppling mellan dem. Detta är bilar som är byggda för de tyngsta transporterna. Det är tufft att säga det, men de andra märkena är inte med i matchen alls när det gäller sådana här jobb.

Resan gick uppåt under långa stigningar och inför de sista sex milen fick man bygga på trailern med fler axlar och förlänga längden till 52 meter för att få ner axeltrycket

– Vi hade 22 axlar med vardera åtta däck – tillsammans med de två dragbilarna hade vi 200 däck i marken.

Med en höjd på drygt sex meter krävdes det också att Joakim och hans personal körde i förväg och lyfte på elledningar och plockade ner skyltar och belysning längs vägarna.

– Det gick bra, skrattar Joakim.

– Det brukar det göra. Knepet är ju att ta tid på sig och att räkna och planera. Sedan måste man ha personal som gillar den här typen av uppdrag. Det är som en kombination av militär operation och cirkus på turné. Alla vet vad som måste göras och alla vet att det inte går att sluta förrän jobbet är klart. Samtidigt har vi väldigt kul och alla vet värdet av sin egen del.

– Och så måste man givetvis ha rätt prylar – och det har vi!

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige