Gå vidare till innehåll

Husbilslyx med 9-tons maxlast.

Hästlastbil eller husbil med plats för hästar? Lehel Predator är en Mercedes-Benz Actros som tar begreppet lyx och utrymme på väg till helt nya nivåer. Nyligen landade det första exemplaret i Sverige. Med kaross som kan utvidgas på fyra ställen, helkaklat badrum och vinkyl! Och – med plats för nio ton last.

 

Även om besökarna på Trailer Trucking Festival på Mantorp Park är vana vid spektakulära lastbilar, så var det många som tappade hakan när de såg Lehels ombyggda Actros.

Och även om det inte fanns så många hästmänniskor bland besökarna var det många som kunde tänka sig den här lastbilen för andra ändamål.

– Hästar eller motorcyklar eller kontor? Vad du gör med lastutrymmet är valfritt, säger Patrik Gustafsson som importerar Lehel till Sverige.

Bilen är byggd på en Actros MP5 med 450 hästars motor. Kamerabackspeglar, digitala skärmar och den unika autobromsen ABA5 är standard. Liksom det uppkopplade servicesystemet MB Uptime som själv meddelar servicenätverket om ett problem är på väg att uppstå. Var i Europa du än är.

Bilen har inte mindre än tre utskjut som gör att golvytan kan utökas markant när den står stilla: Köket, vardagsrumssoffan och badrummet. Dessutom kan taket i det bakre sovrummet höjas så att det blir mer rymd.

Men låt oss börja framifrån: Bakom förar och passagerarstolen finns två godkända sittplatser längs med bilens sidor. I taket i hyttdelen finns en hydrauliskt nedsänkbar dubbelsäng.

Bakom hyttdelen är det kombinerade vardagsrummet med stor soffa och köket med såväl vinkyl som diskmaskin. Bakom detta är det bakre sovrummet en trappa upp. Därefter kommer sidoingången och det helkaklade badrummet med stor duschkabin och handdukstork.

Alla längst bak kommer så hästdelen med plats för fem hästar i sidled eller diagonalt. Hela inredningen i hästdelen är byggd i rostfritt.

Dessutom finns ett löstagbart sadelskåp med lift och hjul på utsidan, samt sadelskåp och utvändigt tvättställ med ljudanläggning för utomhusljudet. Rampen är hydraulisk.

Totalt har bilen plats för fem passagerare plus förare under färd och fyra kan sova i de två sängarna. Bilen har en stor egen elgenerator och både vattenburen värme och eldriven luftkonditionering. Här finns färskvattentank på 1000 liter och 500 liter tank för gråvatten.

– Det är ingen serieproduktion, utan varje bil byggs exakt efter beställarens önskemål. Jag har jobbat länge med försäljning i transportnäringen och dessutom haft hästar i 25 år så när jag såg Lehel kände jag att det var dags att slå ihop de båda intressena. Idag har vi genom Trailers & Trucks fått agenturen för hela Skandinavien och intresset är stort!

Men varför ska bara hästfolk ha den här typen av fordon?

– Bra fråga. Jag tycker att en sådan här lastbil är mycket mer användbar än en lyxig ”vanlig” husbil. Du väljer ju som sagt själv vad du vill göra med den bakre delen… Den är robust och kan lasta hela nio ton och du kan anpassa den helt fritt.

– Du kan ju med lätthet bo i en sådan här lastbil som ett ”tiny house”. Med bostad fram och arbetsplats bak kanske…

Och den sista frågan – vad kostar då en sådan här hästlastbil?

– Just det här exemplaret landade på 4,9 miljoner plus moms. Det är mycket pengar – men det är faktiskt mindre än vad en bil med ”husbilsetikett” i samma klass hade kostat. Tänker man på den som basen i ett mobilt liv som företagare så blir ekvationen inte så dum…

 

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige