Gå vidare till innehåll

Mercedes-Benz vätedrivna lastbil godkänd för tester på allmän väg.

Daimler Trucks satsning på bränsleceller och flytande väte för fjärrfrakt har tagit ett stort steg. I oktober godkändes prototypen av vätedrivna Mercedes-Benz GenH2 för tester på allmän väg i Tyskland.

Redan 2030 har Daimler Trucks som mål att 50 % av alla sålda lastbilar i Europa ska vara elektrifierade. För att komma dit satsar man på lastbilar med batterier för lokaltransporter och på lastbilar med bränsleceller för längre sträckor. I de sistnämnda är det väte som är drivmedel och som när det reagerar med syre skapar el. Här talar man om räckvidd på upp till 100 mil för bil med trailer.

2020 visade företaget upp sin prototyp för vätedrift – Mercedes-Benz GenH2. Efter 1000-tals mil på testbanor har bilen nu godkänts för att köras på allmän väg i Tyskland. Här kommer den att jämföras både med Mercedes egen eldrivna eActros och eldrivna lastbilar från andra tillverkare. Både med batterier, bränsleceller och kopplingar till elvägar.

De första serietillverkade exemplaren av eldrivna eActros rullade av bandet så sent som häromveckan. GenH2 beräknas nå sina första kunder 2027.

För att nå dit har man bland annat skapat ett samägt bolag för bränslecellsutveckling med Volvo AB. Och nyligen tillkännagavs att man i samarbete med BP kommer att bygga upp mackar för flytande väte i Storbritannien.

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige