Gå vidare till innehåll

Mercedes-Benz har börjat testa bränslecellsdriven lastbil.

Nu är testerna i full gång av vätedrivna lastbilen Mercedes-Benz GenH2. Det är första steget i Daimlers strategi att satsa på bränsleceller för elektrifiering av tunga fjärrtransporter. 2027 räknar man med att lastbilen kommer att finnas att köpa.

Under den senaste tiden har Daimler gjort klart att man ser grön vätgas och bränsleceller som grunden i att göra framtidens tunga fjärrtransporter CO2-neutrala.

Mercedes-Benz GenH2 som rullar på företagets testbanor sedan slutet av april är en vidareutveckling av den konceptlastbil som visades så sent som förra året.

Målet är en lastbil med 40 tons totalvikt och en räckvidd på minst 100 mil på en tank väte (80 kg). Daimlers plan är att använda flytande väte då det ger lättare tankar och tar mindre plats men kräver extremt låga temperaturer. Tekniska lösningar för detta ska presenteras senare i år, därför drivs bilen än så länge med väte i gasform.

Bilen får även ett batteri som laddas löpande av bränslecellen och som kan ge 500 extra hästkrafter vid behov.

Lång livslängd.

Även om Mercedes-Benz GenH2 är lik märkets vanliga lastbil Actros så är all teknik helt ny. Det betyder till exempel att vibrationer kommer att uppträda på nya sätt och på nya delar av bilen. Det betyder att den måste genomgå lika många tester som om det var en helt ny lastbilsmodell.

Den färdiga lastbilen ska vara konstruerad för att klara 120.000 mils körning under 10 år och totalt 25.000 drifttimmar.

Tester på allmän väg ska börja senare i år och sedan vidtar kundtester enligt plan 2023. Målet är att lastbilen ska finnas på marknaden 2027.

Fakta
Bränsleceller använder väte (i gas eller flytande form) som när det reagerar med syre i luften skapar el som sedan driver en elmotor. Den enda ”avgasen” är vattenånga. Vätgas kan produceras av vatten som med spjälkas till väte och syre med hjälp av el (elektrolys). Därför kan  sådan vätgasproduktion sägas vara ett sätt att ”lagra elektricitet”. Om elektrolysen sker med förnybar el kan så kallad ”grön vätgas” produceras. Just nu pågår ett intensivt arbete i EU med att skapa en färdplan för produktion och distribution av grön vätgas. Något som ses som en av de stora drivkrafterna i EU:s gröna omställning.
Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige