Johanna Engman började sitt företagarliv i somras. Då blev hon åkare med snöröjning som specialitet och en begagnad 4-axlad Mercedes-Benz Arocs som arbetsredskap.
Johanna Engman hyllas av byborna för sin noggrannhet.
Med sin knallröda MB Arocs sköter hon vinterväghållningen i Luleå kommuns norra hörn.
I somras tog hon steget och blev egen företagare inom lastbilsbranschen. Innan hade hon kört lastbil som anställd i några år och redan då fick hon lovord för sitt sätt att ploga och sköta vintervägarna.
Hon ler lite förläget när det förs på tal:
– Det är ju inte så vanligt att en tjej har det här jobbet. Jag får kanske något extra poäng för det, säger hon.
Den här helgen ska det komma 30-40 centimeter snö i Luleå kommuns norra hörn där hon har sitt distrikt. Till sin hjälp har hon en fyraxlig MB Arocs 3251. Den hade gått cirka 22 000 mil när hon i höstas köpte den av en åkare i Vilhelmina i Västerbotten.
Att börja med en begagnad bil är ett sätt för henne att inte skuldsätta sig för mycket.
– Att utrusta en plogbil kostar en hel del. Nu lyckades jag hitta en bil som inte hade gått så mycket och som samtidigt hade den utrustning som jag behöver, säger Johanna.
Sedan fortsätter hon:
– Den här bilen har använts vid plogning i fjällen och är van vid krävande uppdrag, säger hon.
Nu har hon också monterat dit ett underbett för att klara av Trafikverkets krav.
– Hittills har bilen fungerat väldigt bra. Jag är nöjd med den. Skulle det vara något finns ju en serviceverkstad inne i Luleå vilket är en trygghet, säger hon.
Med tjänsten MB Uptime har Mercedes tagit servicen till en ny nivå. Det systemet håller koll på motor, bromsar, filter och en hel del annat. När något behöver bytas eller åtgärdas får hemmaverkstaden ett mejl per automatik från systemet. På så sätt kan verkstaden förbereda sig med reservdelar och de kan sedan kontakta bilens ägare proaktivt och komma överens med bilens ägare om en service.
MB Uptime kom i mars 2017 så Johanna saknar det i den bil som hon har.
– Jag är nöjd med bilen men just det här är något jag gärna skulle vilja ha. Det där är ju en jättesmart grej. Om det blir tal om att byta till en nyare modell någon gång så ser jag fram emot att få bekanta mig med det systemet, säger hon.
MB Uptime påminner också lastbilsägaren eller chauffören om serviceåtgärder som kan göras hemma i det egna garaget. Den kanske viktigaste delen i MB Uptime är ändå den haveriförebyggande nivån där systemet samlar in och sammanställer all data. På sätt kan de större felen undvikas.
– Det här är definitivt något som skulle spara mycket tid och pengar åt mig så det vore ju toppen, säger Johanna.
Hon är född och uppvuxen i Krokträsk har inte några problem med ensamheten i de små, avlägsna och glest befolkade områden där hon arbetar. Hon tycker att människorna där visar henne en uppskattning och en förståelse.
– Ibland kan man se långa haranger på facebook med folk som bor inne i städerna och som är missnöjda och arga över att chauffören till exempel lägger igen en infart. Här ute förstår människor att jag alltid gör mitt bästa och att det också är ofrånkomligt att det bildas en plogvall när jag har passerat, säger hon.
Valet att bli åkare hängde också ihop med viljan att slippa pendla in till någon av städerna. Att arbeta med vinterväghållning innebär dock att hon, mer eller mindre, har ständig jour under hela vinterhalvåret. När det snöar måste hon vara redo att kliva in i lastbilen för att göra jobbet.
– Det är snön och vädret som styr. Snöar det mycket så arbetar jag mycket. Det är samtidigt ganska dåligt betalt med tanken på den arbetsinsatsen som man går in med men det är ett fritt jobb där jag också kan utgå från hemmet. Det är också värt en del, säger hon.
Hon låter höger hand vila på plogstyrningen där frontplogen och sidovingen kontrolleras.
– Mercedes har en väldigt bra hyttkomfort. Jag sitter bra och har bra överblick. Bilen är lättkörd. Det är lite av en personbilskänsla att köra den här, säger hon.
Den här dagen har hon redan hunnit ploga väg 356 mellan Niemisel och byn Avafors. Sommartid är sträcken mellan just Niemisel och Bjurå en av Norrbottens sämsta asfaltvägar med sprickor, gupp och skador som gör att bilister måste hålla promenadfart när de sämsta partierna passeras. Under januari, februari och mars månad när det fortfarande är kärnvinter i den här landsändan kan den bedrövligt dåliga vägen förvandlas till att plötsligt vara helt okej.
Och det är Johanna och hennes plogbils förtjänst.
– Får man lägga en bra grund och sedan sköta vintervägen så kan man dölja de värsta ojämnheterna. Men det ligger en del jobb bakom för det tar lite tid att få till ytan på vägen, förklarar hon.
Norr om byn Långsel kostar hon på sig en bensträckare. Den färgglada, hemstickade ylletröjan blir tillsammans med den röda bilen en uppiggande färgklick i ett vintervitt landskap.
– Det här är favorittröjan. Visst, det är ombonat i lastbilshytten men man kan ändå behöva något varmt och skönt när man ska vara ute i det här vädret, säger hon.
Hon kontrollerar ett par hydraulslangar och ser sedan upp mot de snöklädda träden på Storkrokbergets ena sluttning.
– Det känns fint att få arbeta i mina hemtrakter. Jag känner att jag får uppskattning för det jobb som jag gör.