Gå vidare till innehåll

Triss i stjärnor i nordligaste Bottenviken.

Så långt upp du kan komma i Östersjöns nordligaste del – Bottenviken – ligger Jämtön. Här driver kombinerar Daniel Strömbäck sitt lastbilsåkeri med taxirörelse och lantgård. Under hösten 2020 köpte han sin tredje lastbil med stjärna i fronten.

 

I Strömbäcks Transporter AB rullar tre relativt nya Mercedes-Benz Arocs. Daniel och sonen David kör varsin lastväxlare. Med de två bilarna anlitas de av Argocon som bland annat har avtal med Boden kommun. Då handlar det om både grustransporter och flytt av större maskiner.
– Det är mest sånt som det har varit den sista tiden, säger Daniel Strömbäck och lägger upp handen på ratten.

Nu när vintern har kommit och där skogsvägarna äntligen är så hårda att de klarar av tunga fordon är behovet stort inom skogbranschen. Just den här dagen hämtar de björk från ett avlägg utanför byn Sören i Kalix kommun.
Framför sig den här förmiddagen har han också företagets senaste lastbil, en fabriksny fyraxlad Arocs av senaste generationen på 630 hästkrafter. Den bilen körs av Magnus Öhman som är heltidsanställd hos honom.


– Magnus trivs jättebra med att köra i skogen och det finns ju uppdrag här också. Nu får han köra den bil som uteslutande ska användas vid timmer- och massavedstransport, berättar Daniel.
Sedan fortsätter han:
– Det är en ”tandemare” med drift på fyra av hjulen. Det är väl mer eller mindre ett måste om man ska klara av den typen av uppdrag.

Det gungar behagligt när han kör längs den snövita skogsbilvägen. Framme vid avlägget börjar föraren av separatlastaren att lyfta på den björk som sedan ska transporteras de tio milen ner till ett av pappersbruken utanför Piteå. Bilen är försedd med MirrorCam – kamerabackspeglar med skärmar på A-stolparnas insidor. En fördel i skogen eftersom det är mindre saker som sticker ut och kan skadas av träd och annat. Dessutom påverkas inte sikten om sidorutorna snöar igen.

Daniel Strömbäck har sin bas på Bretegården som ligger en bit från E4 mitt mellan Kalix och Luleå i utkanten av byn Jämtön. Där föder han upp dikor som används till avel för köttproduktion. På gården finns också några hästar.
– Jag tycker om den här variationen. Arbetsdagarna blir aldrig långtråkiga. Däremot blir det ofta ganska långa men jag trivs med det här livet, säger han och ler.


Han har också tre taxibilar som är anslutna till Kalix Taxi. Det verksamheten har han hållit på med i 20 år och taxibilarna var under lång tid huvudnäring. Intresset för tunga transporter har ändå alltid funnits där.
– Jag har knallat och kört åt andra på F-skatt och tagit på mig en del extra samtidigt som jag har haft taxibilarna. Så när jag har haft en avbytare på taxin har jag istället varit iväg och kört lastbil mycket för att jag tycker om att få den variationen, berättar han.


Det här ledde till att han till sist köpte sig en äldre begagnad lastbil.
– Jag låg och körde mellan Boden och Kiruna varje dag och den var ju gammal så det var ju lite pirrigt varje gång man skulle iväg på en sväng, säger han.
I takt med att uppdragen kom valde han i november 2018 att köpa sin första Mercedes-Benz.


– Den var tio månader gammal då så den var i stort sett ny. Det var verkligen en fröjd att kliva in i den bilen efter att ha kört med den äldre bilen, säger han.
Just nu har är det mer än fullt upp för alla tre lastbilar i företaget. De två lastväxlarna kompletterar varandra på ett bra sätt. Vissa dagar är det grustransporter och andra dagar kan bilarna gå som lastväxlare där upp till 15 ton tunga entreprenadmaskiner transporteras.


– Men för det mesta kör vi med grusflak, berättar Daniel.
Vintertid har de haft en hel del uppdrag åt Ragnsells där de har kört både avfall och gummiklipp.
– Man är ganska flexibel med de här bilarna. Och är man flexibel öppnar det upp för fler uppdrag. Och så här har det rullat på, peppar, peppar. Det är ju lite pirrigt det här med lastbilar för det handlar ju om mycket pengar.


En av hans tre taxibilar är också en Mercedes-Benz så han var bekant med märket redan innan han gav sig in i lastbilsbranschen. Nu är han som sagt ägare till tre Arocs där den äldsta har rullat drygt 20 000 mil och är från 2017.
– Generellt går de otroligt bra och jag sitter också mycket bra i den här. Sedan är det många andra saker som också är rätt. Bilen går snålt. Sedan skilde det ungefär fyrahundratusen kronor i inköpspris jämfört med en motsvarande bil från ett stort konkurrerande märke. Och fyrahundratusen mer att betala av på fem år är ändå en del pengar, säger han.


På de två senaste lastbilarna har han också tecknat serviceavtal, något han upplever som en trygghet.
– Det är lätt att räkna vad bilen kostar varje månad. Det är som en försäkring och trygghet, säger han.
Hytten är en annan anledning varför han i dag har tre Mercedes-Benz Arocs. Hytten på en Arocs är 230 centimeter bred vilket tilltalar Daniel.
– Den är lite smalare än andra modeller som jag har kört och det är bara positivt. Det är lätt att köra riktigt nära och ändå ha bra översikt. Den är helt enkelt smidig att köra när man ska in där det är trångt, säger han.
Han svänger ut på landsvägen i byn Sören och sätter sedan kurs mot Piteå.
– Det finns en klar tyngd och en trygghet i att ha en bilpark från världens största lastbilstillverkare.

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige