Gå vidare till innehåll

Hur snål är din nuvarande lastbil jämfört med en Mercedes-Benz?

Nu är det dags att dra igång åttonde året av Mercedes-Benz Fuel Duel. Provkörningen där svenska åkerier kan få prova en Mercedes-Benz Actros av senaste generationen i två veckor. Det enda som krävs är att den går i samma körning som en av åkeriets befintliga lastbilar – och att bränsleförbrukningen dokumenteras och jämförs. De som ska köra får också en specialutbildning i ekonomisk körning av Michael Axelsson som är något av en nestor på området.

Fler och fler svenska åkerier har Mercedes-Benz i sin vagnpark. Men många har aldrig provat eller utvärderat en Mercedes-Benz lastbil av senare modell. Därför drog företaget f2014 sedan igång Mercedes-Benz Fuel Duel där åkerier erbjöds att testa lastbilen i sin ordinarie verksamhet. Och – framförallt – kunde jämföra bränsleekonomin.

– Det är många som vill peka på låg bränsleförbrukning idag, säger Bengt-Ove Hedborg som är försäljningschef på Mercedes-Benz Lastbilar i Sverige.
– Men laboratoriemiljön går inte att jämföra med verkligheten. I Fuel Duel jämförs lastbilar som går med samma last, på samma vägar, och körs av samma förare i samma klimat. Vi vill att alla ska känna att det är riktiga siffror.

Företagen som deltar får låna en Mercedes-Benz Actros i två veckor mot att den jämförs mot ens existerande bil i samma trafik. Resultatet brukar förvåna.

– Efter flera hundra genomförda dueller har Mercedes-Benz förlorat en enda, säger Michael Axelsson. Mikael är senior advisor på STR (Sveriges Trafikskolors Riksförbund) och driver egna företaget Yrkesförarcentrum.

 

– Alla förare som ska delta får en utbildning i eko-körning av oss. Så när duellen ska börja har de färska kunskaper som de kan använda både på bilen från Mercedes-Benz och den de ska jämföra med.

Bränsleförbrukningen i båda bilarna mäts noga och i fallet med Mercedes-Benz analyseras även körningen genom FleetBoard-systemet,

– Folk tror det inte, men i snitt brukar det röra sig om att Mercedes-Benz ligger på ca 14 % lägre förbrukning än den man jämför med. Med samma förare och på samma körning.

Lär sig hantera tekniken.

Eftersom de flesta förare i Sverige är vana vid de två svenska märkena får de också lära sig hur de ska hantera tekniken i en Actros

– Nya Actros och Arocs MP5 är extremt avancerade bilar, säger Mikael.

Lastbilarna har en helt ny typ av förarmiljö med displayer av samma typ som i Mercedes-Benz personbilar. Med menysystem som påminner om en smartphone. Dessutom har de inga traditionella backspeglar utan istället sitter skärmar på insidan av A-stolparna.

– Man måste känna till de olika systemen och hur de ska användas. Och man måste veta hur stolen ska ställas in. Samt hur man programmerar och ställer in den förutseende farthållaren PPC Interurban så att den passar din typ av körning och din körstil.

– Vi gör en överlämning så att föraren verkligen känner sig hemma i tekniken. Annars kan det bli ganska snurrigt. Som att gå från iPhone till Android. Det ser ut som om det är ungefär samma sak – men om man inte får en introduktion så är det lätt att man inte använder den på smartast sätt.

Mikael påtalar vikten att använda rätt växlingsprogram för rätt körning. När och varför man ska byta mellan ekonomi, standard, power och så vidare. Och hur man utnyttjar utrullningen.

– Det är inte ovanligt att den som går från ett lastbilsmärke till ett annat klagar på hur växellådan arbetar. Vad man glömmer är att lådan i en lastbil inte är en automatlåda utan en robotiserad växellåda. Du kan inte bara släppa på gasen och rulla in mot en rondell och tro att lådan ska veta om du saktar av inför tät trafik eller om du snart ska gasa på igen eller om du är på väg in på en terminal. Det är viktigt att använda motorbroms och retarder på rätt sätt.

– Inte satt du med 12:an hög in i rondellen på rulle när du körde manuell lastbil?

De flesta som kör blir också positivt överraskade av förarmiljön säger Mikael – Mirrorcam, multimedia cockpit och den extremt rymliga solostar-hytten. Det är saker som först kan kännas lite annorlunda, men efter ett tag undrar förarna ofta varför de andra inte har tagit fram samma lösningar.

– Allt medan åkarna undrar hur ett lastbilsmärke kan dra så mycket mindre bränsle än andra.

Är ditt åkeri intresserat av att göra en Fuel Duel? Kontakta din närmaste Mercedes-Benz Återförsäljare.

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige