Gå vidare till innehåll

Daimler storsatsar på bränsleceller för tunga fordon.

Elbilar och batteriteknik kan vara till stor hjälp när det gäller att minska biltrafikens klimatpåverkan. Men för tunga fordon behövs även andra lösningar, som till exempel vätgasbaserade bränsleceller, för att uppnå klimatmålen. Daimler satsar stort på området och utvecklar just nu fabriker för att kunna serieproducera bränsleceller.

Bränsleceller är egentligen ingen ny teknik, men i takt med klimatdebatten och att vi har tillgång till allt mer förnybar el, har den fått vind i seglen.
I en bränslecell reagerar vätgas med luft och då alstras el som sedan lagras i mindre batterier som i sin tur driver en elmotor – det enda utsläpp som uppstår är vattenånga.
Även bränslecellsfordon är alltså eldrivna, men energin är lagrad i vätgas istället för i batterier. Vätgas har ett mycket högt energiinnehåll – 1 kg innehåller ca 33 kWh – och det går snabbt att fylla en tank. Stora fördelar när det gäller kommersiella fordon där vikt och tid är nyckelfaktorer och där traditionella batterier inte är så lämpliga för långa transporter.

Vätgasen kan framställas på många sätt, men det mest intressanta ur miljösynpunkt är att genom elektrolys dela upp (spjälka) vatten till vätgas och syre – så kallad grön vätgas. Gör man detta med förnybar el får man en mycket låg miljöpåverkan. Genom att producera vätgas av elen kan man säga att man lagrar den för senare användning. Man kan till och med producera gasen på samma plats där den ska tankas.

Nu investerar Mercedes-Benz och Daimler stora belopp i bränslecellsteknologi för tunga fordon. Bland annat med att ta fram produktionsanläggningar för serieproduktion av bränsleceller i stor skala. Något som kräver helt ny teknik jämfört med traditionell biltillverkning. Här talar man om toleranser på mikrometer-nivå (miljondels meter) och krav på extremt jämnt inomhusklimat.

Daimler har skapat ett helt nytt bolag för ändamålet – Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG – och i våras tillkännagavs att Daimler och Volvo Group kommer att skapa ett gemensamt bolag för just bränsleceller med vardera 50% ägande. Därigenom skapar man en enorm kraft i branschen och visar marknaden att det är en satsning med stort allvar.

Båda företagen har som mål att ha tunga lastbilar med bränsleceller i modellprogrammet under andra halvan av 2020-talet.

Stationära bränsleceller.

Samtidigt tillkännagavs att Daimler kommer att arbeta tätt tillsammans med brittiska motortillverkaren Rolls-Royce plc när det gäller bränsleceller för stationära applikationer. Till exempel avbrottsfri kraft i serverhallar och nödkraft i samhällskritiska funktioner som till exempel sjukhus.

Spännande utveckling för en teknik som föddes redan på 1800-talet.

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige