Gå vidare till innehåll

I hetaste laget med Gus Alineus Arocs

När Gus Alineus rullar in på byggena med sin röda Mercedes-Benz Arocs går det hett till. Bokstavligen talat. I tanken på bilen flyter nämligen 200 grader varm gjutasfalt som hålls varm av brinnande gasol.

Att Gus Alineus skulle köra lastbil var ingen överraskning. Pappa Rikard kör lastbil för Lunds renhållningsverk och morfar hade åkeri på sin tid. Båda två med en förkärlek för Mercedes-Benz.

”Pappa fick en Mercedes 2004 och samma år köpte morfar en till sitt åkeri. Så jag har ju präglats”, säger Gus.

Gus som är 20 år gammal gick fordonsprogrammet på gymnasiet och redan när han gick i tvåan blev han uppringd av åkaren Johan Sjöberg som frågade om han kunde tänka sig att börja köra asfalt för honom.

”Jag ska bara ta körkort först, sa jag” skrattar Gus.

Gus började hos Johan direkt efter gymnasiet som 18-åring. Efter en kort provperiod med en hyrlastbil för att se om körningen lönade sig sig fick Gus beställa en egen lastbil.

”Det var inget snack om att jag skulle ha något annat än Mercedes-Benz. Jag ringde Janne Andersson på Mercedes-Benz i Malmö som hade sålt bilar til både pappa och morfar och sa att nu fick han sälja till tredje generationen.”

Bilen är en Arocs 3258 med 32-tons totalvikt, tridem och lastväxlare från JOAB. På växlaren sitter oftast en asfaltskokare. Bilen är lackad i Flexilasts mustiga röda nyans med stripes i silver och gott om rostfria detaljer. Bilen drar ett kort-släp med lastväxlare där det sitter ytterligare en asfaltskokare.

”Vi hämtar 27ton gjutasfalt åt gången och sedan ska den hållas ca 220 grader varm med gasolvärme till dess att vi kommer fram. Jag fyller på ca 90 kg gasol samtidigt som jag hämtar asfalten. Dessutom har kokaren inbyggda vingar som rör om hela tiden.

Gjutasfalt är ett vattentätt material som kan användas som alternativ till betong, där det ställs höga krav på hållbarhet. Massan är flytande och har ungefär samma konsistens som just betong. När den väl hälls ut behöver den ingen efterbearbetning.

”Det finns bara ett fåtal gjutasfaltverk, så det blir betydligt längre körningar än med vanliga asfaltsbilar eller betongbilar”, säger Gus. ”Kokaren har vingar som rör om hela tiden

”Just nu hämtar vi i Danmark och innan var det Kungälv. Det blir ofta att jag kör ut på kvällen och sover borta så kan jag lasta direkt på morgonen och vara tidigt på plats på bygget.”

”Det är en suverän körning. Lagom långa sträckor och inte en massa stopp. Arocsen är perfekt. Den är byggd för att vara en stryktålig anläggningsbil med lite högre markfrigång men den har samma komfort som Actros. Lite som en lyxig suv kan man säga. Men i lite större skala…”

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige