Gå vidare till innehåll

Galtis Arocs håller bilindustrins testbanor hala.

På sjöisarna vid foten av berget Galtispuda testas framtidens bilar. Håkan Ederlöv äger och driver vintertestanläggningen. Till sin hjälp har han bland annat en MB Arocs 2551 -16 och en MB Actros 2551 -11.

Text & Foto: JOAKIM NORDLUND

Daniel Grundström kör ut på sjön Kakel med företagets Mercedes-Benz Arocs 2551 från 2016. Med joysticken till höger om ratten fäller han sedan ned underbettet på lastbilen. Isytan prepareras för att skapa något som i slutändan ska efterlikna en snöpackad vinterväg. Det är här på isarna vid foten av berget Galtispuda utanför Arjeplog som Mercedes-Benz AMG och flera andra bilmärken utför sina vintertester.

– I helgen kom det ju några decimeter med snö och då får vi arbeta extra intensivt, säger Daniel.
Bakom lastbilen uppstår ett moln av finkornigt snödamm som sedan sakta dalar ned mot isen.

– Den här bilen och de här isarna är min arbetsplats fram till mitten av april, berättar han.
Han har kört lastbilen sedan den var ny. I dag har den rullat 17 400 mil – och Daniel har suttit bakom ratten för det mesta.

– Den har bladfjädring fram och luftfjädring bak. Det gör att jag kan trycka ner underbettet och sedan slipper jag sitta och justera en massa. Det gillar jag verkligen. Den är enormt stadig, säger han.

Han berättar också att bilen går både bränslesnålt och tyst.

– Har man en bil som låter onödigt mycket blir det en stressfaktor extra. Det blir mer vilsamt när förarmiljön är bra, säger han.

Daniel Grundström fick vara med från start när bilen beställdes.

– Det är ju sånt som hur knappar är placerade och lite annat sånt. Det var ändå inte så mycket att ändra på. Den är ganska komplett från fabriken, säger han.

Håkan Ederlöv som äger och driver biltestanläggningen följer arbetet på håll. Han äger i dag också en äldre Actros 2551 från 2011.
– Jag är helnöjd med de här bilarna. Verkligen jättenöjd. De är välbyggda och vi har inte haft något krångel alls. Och chaufförerna gillar dem, säger Håkan Ederlöv.

Han pratar också med Daniel och sina andra anställda innan han tar in nya bilar i företaget.

– Det är ju de som ska sitta bakom ratten och då är det ju viktigt att de också får ha ett ord med i laget. Vill en chaufför absolut ha ett visst märke så går det inte att köpa ett annat för då blir det bara gnäll och krångel, berättar han.

Håkan poängterar också på hur viktigt det är att det fungerar bra mellan köpare och säljare. I det här fallet har han köpt bilen av Kent Isacsson hos Bildahl AB i Luleå.

– Jamen kontakten mellan mig som handlar och den som säljer är jätteviktig. Det är viktig att den kontakten hålls hela vägen och det har den verkligen gjort. Vi har fått hjälp när vi har behövt hjälp. Nu har vi haft väldigt lite krångel men kontakten med Bildahl när det gäller service, reservdelar och verkstadsbesök har fungerat så bra som man bara kan önska, säger han.

Sedan fortsätter han:
– Att köpa en lastbil är ju en rätt komplicerad process då man dels ska specificera själva bilen från fabrik. Sedan ska en påbyggare utrusta den med plogutrustning, flak och en hel del annat. Att få hjälp och lotsning i allt sådant är ju också viktigt när man köper så säljaren är viktig.

Plogbilen som Daniel kör är utrustad med en förplog, en sidovinge och Mählers underbett. Den är också utrustad med en Laxo snabblåsram.

– På vintern har den här bilen en lastväxlare med en hydraulisk vinsch. Det gör att vi också kan transportera testbilar till andra anläggningar, säger han.

I dag har de flesta stora bilföretag som testar nya modeller också en eventverksamhet som drivs parallellt.  Ett par kilometer bort ute på Skellefteälvens is finns AMG Driving Academy. Hit kommer människor från hela världen för att provköra några av Mercedes hetaste modeller. Tyske Holger Geissbauer är instruktör och han parkerar en helläcker röd Mercedes-Benz AMG GTS alldeles intill Daniels stora MB Arocs 2551. Geissbauer har arbetat i norra Sverige i många år och han känner Håkan Ederlöv och de andra i företaget väl. Han berättar att han är full av respekt inför arbetet som de lägger ner på isbanorna:

– Det är i stort sett alltid i perfekt skick. De gör ett otroligt jobb. Det hade inte kunnat skötas bättre, säger han.

Biltestverksamheten är sedan flera år Arjeplogs viktigaste näring. Den pågår mellan november och april och här finns flera stora anläggningar. Idag har den utvecklats till en upplevelseturism som har gett näringen i Arjeplog och Arvidsjaur ytterligare skjuts framåt.

– Det är en spinnoffeffekt på biltestnäringen. Man säljer en vinterförarutbildning. De kommer hit och har mat och en rad olika aktiviteter samtidigt som de får köra och sladda med bilarna med instruktörer ute på isvägarna, berättar Håkan.

Håkan Ederlöv kommer från en företagsam familj. Redan 1974 startade hans föräldrar den alpina verksamheten på berget Galtispuda. Cirka tio år senare, i mitten av 80-talet, började hans far att ploga de första banorna som var avsedda för biltestverksamhet. Från början var den verksamheten bara ett sidospår till skidbacken.

– Men de sista femton åren har ju den här utvecklingen exploderat så i dag är den ju huvudnäringen, berättar han.

För tio år sedan började Håkan  också att gå från att ha säsongsanställd personal till att ha några som också arbetar året runt. Allt för att kunna behålla kompetent personal.  Åkeriverksamheten har därför vuxit där de två Mercedes-Benz lastbilarna som sköter isbanorna under vintern används som grusbilar inom mer traditionell entreprenadverksamhet under sommarhalvåret.

– Det är en riktigt bra kombination. När bilarna rullar hela året gör det ju att man ju också kan ha nyare och modernare grejer. Jag skulle aldrig ha råd med nya bilar om de bara hade rullat under vintersäsongen, säger han.

Arbetet med att forma isvägarna inleds ofta i november när isen är 25 centimeter tjock. Då plogas det först med de minsta jordbrukstraktorerna. Sedan kan man successivt öka vikten på både traktorer och lastbilar. Det är först i mitten av januari när isen är 50 centimeter tjock som de stora lastbilarna tas i bruk.
– I extrema fall kan man få borra för att få upp vatten och på så viss hjälpa att bygga is. Men vintern här är ändå pålitlig, säger han.

Varje vintermorgon rullar Galtis AB:s fyra plogbilar tillsammans cirka 100 mil. Arbetspasset inleds redan halv på morgonen och klockan ett kan chaufförerna stämpla ut.
– Det handlar om att åstadkomma rätt friktioner. Ibland behandlar vi vissa banor för att få en ökad friktion och på vissa ska det vara blankis. På eventbanorna handlar det mer om att ha lagom höga plogkarmar så att de inte kör sönder bilarna, berättar Håkan.
Det här gör att lastbilarna rullar nästan lika mycket även under perioder som det inte snöar.

– Mycket av det som testas här är ju antispinn och ABS-bromsar. I de nya bilarna blir ju allt det här mer integrerat med bland annat aktiv styrning och aktiv fjädring. Det började redan på 70-talet med ABS-bromsar och det har sedan fortsatt i den riktningen.

När Daniel passerar ute på isen knakar det. Några av gästerna på AMG Driving Academy som står utanför bilarna får något oroligt i blicken när de hör ljuden från isen som uppstår när den stora lastbilen passerar.
Isen är 60 centimeter tjock så det är aldrig någon fara att den inte ska hålla.

– Men det är ju alltid lite kul att se reaktionerna som kommer när man passerar, säger Daniel med ett busigt leende på läpparna.

I maskinparken som Galtis AB förfogar över finns tre hjullastare, fem plogbilar, sju jordbrukstraktorer och två väghyvlar. Galtis AB är ett lysande exempel på ett välskött och blomstrande företag.

– Arjeplog är en glesbygdshåla kan man tycka men det är ändå en positiv anda här hos oss. Vi har nästan ingen arbetslöshet och högre huspriser än i till exempel Arvidsjaur och Älvsbyn. Och det är enbart tack vare biltestnäringen, berättar han.

Vad betyder testverksamheten för Arjeplog?

– Allt. Det är den största verksamheten som vi har. Den är jätteviktig. Arjeplog har ju bara cirka 3 000 invånare och man uppskattar att det är cirka 2 000 utlänningar som är här permanent varje vintersäsong. I nästan varje hushåll finns någon som är beroende av bilindustrin på något sätt.

Otroliga siffror för en så liten plats?

– Ja, verkligen. Och cirka 200 personer flyttar ju ut ur sina hus och hyr ut dem till biltestförare. Sedan bor de i sina husvagnar och sommarstugor istället.

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige