Gå vidare till innehåll

Sveriges mäktigaste Mercedes-Benz bärgare.

Niklas Stenberg har kört bärgningsbil i 10 år, nu driver han Team Tungbärgarna i Stockholm som kör för Assistancekåren med fyra tungbärgare. Mäktigast av dem alla är företagets nyaste bil – en Mercedes-Benz Arocs 3763 med aggregat från holländska Falkom. Och i stort sett all extrautrustning som finns.


– Det var dags att förnya vagnparken och jag tittade lite närmare på Mercedes lastbilar och kände att de ju har extremt hög klass.

– Dessutom har de flera helt unika  fördelar som andra märken inte har.

Den mest unika egenskapen är Turbo Retarder Kopplingen (TRK) som gör att bilen smyger sig igång utan minsta klagan eller brända lameller i kopplingen. En bärgare med ett fullt ekipage bakom sig kan ha en totalvikt på upp emot 100 ton. Och det är inget som säger att marken är plan…

– Det är helt fantastiskt, säger Niklas.

– Det känns galet när man ser att bilen vill starta i femmans eller sexans växel med fullt lass, men TRK vet ju vad det gör och man bara glider igång utan minsta problem. Bara släppa bromsen och gasa.

Niklas Arocs har 32 tons totalvikt och 630 hästars motor. Som de flesta andra tungbärgare i Sverige är den 4-axlad med dubbla framaxlar. Det behövs eftersom bilen är försedd med extra motvikter i fronten för att förhindra att den reser sig när den får full vikt på bommen.

– Bommen är en hävstång, i synnerhet när man som jag har en med dubbelt utskjut. Det gör att bilen lätt lyfter i fronten och med en extra axel där så får man en bra motvikt. Utan lass så blir den ju tung fram, men med den elektroniska styrningen så känns det inte alls.

Som alla tungbärgare är Niklas Arocs en mäktig syn med sina nedtyngda skåp och känsla av att ett stort hus kommer åkande.

– Vi har med oss nästan en hel verkstad i bilen, och det är därför vi har så många och stora skåp. Jag har totalt åtta skåp på min bil och de går långt ner för att det ska vara lätt att komma åt allt. Det i sin tur gör att dieseltankar och liknande har flyttats in och upp så att man tankar bilen genom skåpet.

Lastbilen är som sagt var extrautrustad med det mesta som går att få från Falkom. Förrutom bom med dubbelt utskjut så finns här bland annat fem vinschar, stödben bakom hytten, extern lysmast och varningsskylt med både ljus och budskap.

– Det är en dröm att ha många vinschar. Ibland måste man säkra upp bilen med att fästa en vinsch åt ett håll när man ska vinscha upp från ett annat håll. Nyligen skulle jag dar upp ett rör på 60 ton som var till viss del nedgrävt. Då använde jag tre vinschar bakåt och två framåt.

En annan finess som Mercedes-Benz är ensamma om är SoloStar-hytten. Det vill säga att den vanliga passagerarstolen är ersatt med vad som enklast kan beskrivas som en hörnsoffa eller en stor fåtölj med gott om utrymme framför benen. Ryggstödet fälls ner och blir en del av den undre sängen bak i bilen.

– Det är suveränt för mig, säger Niklas.

– Vi har inga fasta körningar utan det blir mycket väntetid när vi väl placerat bilarna på strategiska platser runt Stockholm. Med den här hytten kan jag sitta och jobba och sköta företagets administration och ha gott om plats.

De stora utrymmena i hytten är också en fördel för Niklas som en av de medverkande i ”Vägens Hjältar” i Kanal 5.

– TV-teamet får ju bra med plats med både sig själv och sina prylar i den här hytten. Det är dessutom trevligt att ha dem med även om allt går lite långsammare. Det funkar jäkligt bra och är trevligt att ha någon att prata med. Nu när vi är inne på åttonde säsongen så vet de ju allt om hur det här jobbet funkar.

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige