Gå vidare till innehåll

Service tog Tommy tillbaks till Mercedes efter 20 år.

Tommy Sköld började sin chaufförskarriär med att leverera bananer med sin far till butiker i en Mercedes 508 på 80-talet. Sedan 2018 kör han åter med stjärnglans, men numera är det två Actros med liftumperaggregat som gör jobbet.

Tommy Sköld i Blentarp är en av många åkare som kör för Akka-frakt i Skåne, och som så många andra började han med att hyra ut sig själv till andra.

”Jag tog alla körningar jag fick, men kände att jag ofta lämnade familjen i sticket. En dag fick jag nog och sa upp mig från den jag körde för på stående fot och började leta efter en egen bil i Akka.”

Slumpen ville att det blev en liftdumperbil, något som Tommy aldrig tidigare kört.

”Men det är ju bara att börja så lär man sig”.

Efter ett tag blev det en bil till och mycket körningar för de stora renhållningsbolagen.

”Nästan varje gång jag tömmer en container så ska ju innehållet till någon tipp eller återvinningsstation.”

2018 hade de dåvarande bilarna nått de stadiet att det började bli dags att byta. Tommy kände att han ville ha mer flexibilitet för att kunna ta fler typer av jobb och var sugen på att köpa en kombi-bil. Med både lastväxlare och liftdumperaggregat.  Han såg en annons på en färdigbyggd Mercedes Actros som verkade passa och kontaktade Rickard Närling på Hedin Bil i Kristianstad som kom hem till Tommy några dagar senare – på en söndag – och tog med sig specifikationen på bilen.

”Jag trodde inte på det först. En säljare som jobbar på en söndag! Men han kom verkligen. Det visade sig att bilen som fanns inte var helt rätt så vi byggde upp en i hans dator vid mitt köksbord. Det är en typ av service som många inte tänker på.”

”Två dagar senare ringde han och sa vad det skulle kosta och vad jag skulle få för inbytena.”

”Jag hade ju pratat med mitt gamla märke också, men de nedvärderade sina egna bilar så mycket att de mer eller mindre sa till mig att skrota dem. De ville inte ens titta på dem utan ville bara se ett foto och det  tycker inte jag är seriöst.”

Det blev affär på en Mercedes som kom i mars 2018 och i maj 2018 beställdes bil nummer två som kom ett halvår senare. Båda är Actros 2546 med helluft och den lite lägre hytten med motortunnel, eftersom körningarna ofta äger rum där det finns hängande grenar och annat som lätt skadar hytten annars. Den ena är en ren liftdumper och den andra är en kombibil med lastväxlare och liftdumperaggregat. Alla påbyggnader kommer från JOAB.

Bilarna är rejält utrustade med rostfria detaljer och ordentligt med ljus. Och stor logga på hyttsidan!

”Det var lite roligt att följa våra inbyten. Den ena såldes inom en månad och den andra gick till Alingsås samma dag som de satt ut den till salu. Så någon gjorde en ganska kraftig felbedömning av värdet…”

Nu har Tommys bilar rullat tillsammans ca 16.000  mil och han är mer än nöjd.

”Bilarna är hur bra som helst och går snålt. Singelbilen kör jag på 3,19 liten milen och den som går med släp och 58 – 60 ton stannar på 3,75.”

”Men det bästa är servicen. Min son råkade ut för ett haveri med en luftbälg som ledde till att det blev hål i oljesumpen. Jag ringde Hedin och de sa bara att han skulle stanna kvar där han var. Sedan kom det en bärgare och lirkade ut bilen o körde den till verkstaden och där stod en fulltankad Citan så att han kunde köra hem. Två dagar senare var allt fixat och de hade till och med byggt om och satt in en snabbventil som de menade att de skulle satt dit från början. Det enda jag gjorde var att betala självrisken till bärgaren. Hade jag haft ett annat märke så kan jag lova att jag fått lägga ner timmar på att ringa och strula och betala.”

”Det är värt hur mycket som helst. Att veta att någon tar ansvar och bryr sig. Jag har faktiskt köpt en Citan nu också och står i begrepp att köpa en Mercedes personbil. Jag har kommit hem och här stannar jag.”

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige