Gå vidare till innehåll

KABE kör Mercedes-Benz med Mercedes-Benz.

KABE är en gigant inom husvagnar och husbilar. 2019 gjorde man ett stort omtag på sin husbilstillverkning och numera är det Mercedes-Benz som är basen i företagets premiummodeller. Samtidigt bytte man också ut dragbilarna i det egna åkeriet till Mercedes-Benz. Så nu är det stjärnor som drar stjärnor!

Text & foto: Stefan Nilsson

Alla vägar bär till Jönköping heter det varje höst när Elmia bjuder på husbils- och husvagnsmässa. Resten av året bär alla vägar från Tenhult, som ligger på småländska höglandet en knapp mil från Jönköping. Alla vägar som trafikeras av Kabe Transport som distribuerar alla husvagnar och husbilar som tillverkas på Kabe, förstås. En distribution som görs med fem nya Mercedes-Benz Actros.

Cornelia Tidqvist är chaufför på Kabe Transport och vi träffar henne på företagets anläggning i Tenhult. Hon har precis rullat in med sin Actros för att lasta två husbilar som ska ut till väntande kunder någonstans i Sverige. Lastningen går smidigt. Hon har gjort det här många gånger.

När hon är klar står två helintegrerade husbilar med den klassiska treuddiga stjärnan i grillen på den Kässbohrer-trailer som hon har efter sin dragbil. Trailern är utdragbar till en maximal längd på 21 meter och då blir Cornelias ekipage 24 meter långt. Den är perfekt för att transportera just husbilar och husvagnar. Längst fram sitter en vinsch som används för att dra upp husvagnar som ska transporteras.

– Båda de här husbilarna är byggda på Mercedes-chassin så det är kunder som valt att satsa på moderna, säkra husbilar med högsta komfort som ska ha dem, berättar Cornelia. Självklart ska husbilarna ha en värdig transport nu när de ska till sina nya ägare, skrattar hon. Det är därför vi kör dem efter en av våra nya Mercedes-Benz Actros.

Kabe Transport är ett dotterbolag i Kabe-gruppen och vd:n på bolaget heter Per Danielsson. En kille som är uppskattad av chaufförerna och, som han säger själv, lite mer allt i allo än vd.

– Vi köpte fem likadana Mercedes Actros 1845 i somras och det är bilar som uppskattas av chaufförerna, förklarar Per. Sedan är det ju extra plus att både bränsleekonomin och totalkostnaderna blivit bättre med de nya dragbilarna. Vi sparar faktiskt 2-3 dl diesel/mil jämfört med bilarna vi hade innan.

Vilket var det viktigaste skälet till att ni valde Mercedes-Benz?

– Jag vet inte, det är nog ändå helheten, svarar Per och funderar lite. Det började med en engagerad säljare på Hedins bil och nu är det nog totalekonomin med ett bra inköpspris och ett bra serviceavtal som väger tyngst, samt naturligtvis det faktum att chaufförerna trivs.

Cornelia är redo att åka och vi har fått löfte om att följa med på en leverans, så vi kliver in på passagerarplats i hennes Mercedes. Framför oss i vindrutan står det: Conne on tour”, följt av en stiliserad husvagn. Bak på hytten står det: ”Man ska ha husvagn…..” med några glada noter runt texten.

Det här är alltså din Mercedes?

– Precis, ler Conne. Vi har alla vars en egen lastbil som vi kör och ansvarar för. Vi får göra den lite personligare och vi tar hand om det här med tvätt och puts. Per vet att vi chaufförer gärna vill ha en bil vi trivs i och med.

Vad trivs du bäst med?

– Jag säger som Per, ler hon. Det är helheten, men det är klar att stolen är riktigt bra med massage som är nog så viktigt på långresor, liksom strålkastarna som är bättre än på tidigare bilar. Sedan är ju jobbet varierat och jag får se hela Sverige.

Du säger långresor. Hur långt ger du dig iväg med ditt trailerekipage?

– Det är verkligen hela Sverige och jag trivs allra bäst långt uppe i Norrland. Långresor med övernattning längs vägen är faktiskt riktigt fint. Särskilt med den här bilen som har ett bra sovutrymme. Det enda är att man tänker sig för lite var man stannar som tjej. Tyvärr sitter det så djupt. Vi är inte så många tjejer ännu och jag är enda tjejen på Kabe Transport.

Hur bemöter manliga kollegor dig ute längs vägen?

– Det varierar enormt, svarar Cornelia. För det mesta är det bra på alla sätt, men det finns tillfällen då man inte blir tagen på allvar. Jag löser det genom att göra mitt bästa och det betyder att man som tjej ibland får prestera till 150%.

Vi noterar längs E4:an att Conne är en välkänd och uppskattad kollega när andra chaufförer blinkar med lamporna och lyfter handen i en hälsning.

– Jo det är klart, ler hon. Med så många killar i branschen tycker de naturligtvis att det är kul när det är en tjej som kör. Nu är jag ju lättare att känna igen också med texten i vindrutan…

– Sedan är det ju inte så många som åker runt med så många husbilar och husvagnar som vi…

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige