Gå vidare till innehåll

Trailerdragare med drivning fram får husen på plats.

Älvsbyn i Norrbotten är en liten ort med ca 5000 invånare, men som är känd över hela landet. Här finns nämligen landets största småhustillverkare – Älvsbyhus. Företaget som uppfann hela idén med att bygga hus i moduler inomhus och sedan leverera dem med lastbil hela vägen till tomten. Idag är det Forsmans i Älvsbyn AB som står för en stor del av hustransporterna. Och till sin hjälp har man bland annat sex Mercedes-Benz Actros.

– Min första Mercedes var en Actros som jag köpte av Kent Isacson på Bildahl i Luleå 2014, säger Mattias Forsman som äger och driver företaget.

Flytt av hus i Huddinge 5/11-2019.
Flytt av hus i Huddinge 5/11-2019.

– Jag fick rätt pris och ett bra serviceavtal som ger en fast månadskostnad. Bilarna har funkat så bra att jag har totalt sex Mercedes idag.

Det senaste tillskottet i vagnparken är en Actros 2551 trailerdragare med hydraulisk drivning på framhjulen (HAD). Ett sätt att få drivning fram när det behövs utan den extra vikt eller bränsleförbrukning som traditionell 4×4 innebär.

Bilen drar ett trailer-link ekipage på 25,25 meter som kan ta två fullstora husmoduler. När vikten från den bakre trailern belastar vändskivan på den främre så kan det i sin tur göra att trycket på drivaxlarna minskar.

Lyftarbilen har en Simalift som kan flytta husmodulerna till och från det egna flaket.
Lyftarbilen har en Simalift som kan flytta husmodulerna till och från det egna flaket.

– Är man då ute på ett nybyggnadsområde så är ofta vägarna inte klara och det kan vara si och så med greppet. Det är inte så kul att stå med ett långt ekipage och känna hur bilens bakände rör sig i sidled. Nu kan vi bara trycka på en knapp och så har vi drivning fram och kan i stort sett alltid ta oss fram.

När ett hus ska levereras från Älvsbyn till en tomt söderöver är det mellan fyra och åtta moduler som ska skickas. Alla moduler till ett hus är lika långa och går från långsida till långsida på det färdiga huset.

Två trailers och lyftarbilen.
Två trailers och lyftarbilen.

Beroende på husets storlek är det mellan två och fyra ekipage som kör iväg. Av dessa är alltid ett den så kallade lyftarbilen – En Actros med bodflak och släp och sidolastande Simalift på bilen. För det mesta med Timmy Raattamaa bakom ratten. Lyftarbilen går med 3 meters bredd och de andra oftast med 2,80. Bred last – men inga krav på VTL-bil.

Varje husmodul lyfts över till ”lyftarbilen” innan den körs in till tomten.
Varje husmodul lyfts över till ”lyftarbilen” innan den körs in till tomten.

– Det är ju oftast trångt på byggena och det går inte att komma till med bil och släp, säger Timmy. Men jag kan alltid komma in.

– Jag har själv en modul på bilen och en på släpet och det är alltid gavelmodulerna som ska av först och sist. Det första jag gör är att jag kör fram till tomten med bilen så att mobilkranen kan lyfta av min modul. Därefter kör jag till de andra bilarna och lyfter över modul för modul från deras flak till mitt eget och kör fram det till tomten.

Processen går snabbt. När arbetet börjar klockan 7 så är i allmänhet den sista modulen på plats innan lunch och då går färden hemåt igen via lastning av returlass.

Flytt av hus i Huddinge 5/11-2019.
Flytt av hus i Huddinge 5/11-2019.

– Även om vi har ganska speciella bilar så är de mångsidiga och kan ta många sorters last. Bodar och maskiner är vi perfekta för och vi passerar ju alla de större orterna på vägen hem så vi har alltid last med oss.

Timmy började hos Forsman 2016 och fick direkt börja köra den Actros han har nu.
– Det är en väldigt trevlig bil. Hytten är ombonad och skön och det är plant golv och bra ståhöjd även för mig som är nästan 1,90 lång. Och då har jag inte ens största hytten.

Men det som imponerar mest på Timmy är bränsleekonomin.
– När jag hade kört bilen i ett år så nollade jag den, och sedan dess har jag kört 21.641 mil och 3.102 timmar med en snittfart på exakt 70 km i timmen. Jag har haft en förbrukning på 3,47 liter per mil och det är förbaskat bra! Tänk på att det är med släp och bred last och att jag bokstavligen talat kör med en ladugårdsvägg mot vinden.

Flytt av hus i Huddinge 5/11-2019.
Flytt av hus i Huddinge 5/11-2019.
Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige