Gå vidare till innehåll

Tyngsta tungviktarna hos Tunga Divisionen.

De blågula kranarna från Jinert har blivit en allt vanligare syn runt om i landet. Det Hässleholmsbaserade företaget har vuxit så det knakar. Men vid sidan av sin kranverksamhet arbetar man också med tunga transporter. Nu har Tunga Divisionen hos Jinert förstärkt sin arsenal med det mäktigaste som finns – Två Actros dragbilar för upp till 250 ton! Och som till och med får ha totalvikt på osannolika 500 ton om det är max 1 % lutning.

500-ton-actros-to-jinert-940-012

Sven Jinert AB med bas i Hässleholm är ett företag som märks. Inte bara för att alla maskiner känns igen på långt håll med sin blågula dekor, utan för att man jobbar med riktigt stora prylar. Från början var man ett renodlat kranföretag men stora kranar kräver stora motvikter och så kom behovet av tungtransporter.
Den största kranen i företaget idag är en Liebherr LR1750/2 larvkran som kan lyfta upp till 750 ton och som kan nå 200 meter upp! En fullriggad kran väger ca 1.000 ton och för att flytta den med alla delar går det åt 45 lastbilsekipage!

dsc_1695

Idag utför Jinerts ”Tunga Divisionen” tunga transporter åt alla och i synnerhet kraftindustrin. Transformatorstationer är en specialitet.

dsc_1686

Beroende på uppdrag så ”bygger” man ihop trailers av moduler. Varje modul har två, tre eller fyra styrbara axlar. Ett antal moduler byggs ihop för den främre delen av trailern och ett antal för den bakre delen. Mellan dessa placeras lastbäraren och längst fram en svanhals som kopplas på vändskivan. Varje axel kan ha upp till åtta hjul!

500-ton-actros-to-jinert-940-014

Totalvikterna är inte sällan på upp till 250 ton och längden är i teorin obegränsad men 45 meter är det inte sällan man hanterar. 

Sedan i våras är det två Actros tungdragare upp till 250 ton som är kärnan i Tunga Divisionen. Fyraxlade dragare med 630 hästar och turboretarderkoppling. Bakom hytten sitter ett stort paket med hydraulik och extra kylning för transmissionen. Bilarna är fabriksbyggda av Mercedes-Benz i Tyskland och ingår i det ordinarie sortimentet.

dsc_1239

– Vi vill ha bilar som verkligen var byggda för tunga transporter från början, säger Tomas Rhodin som är ansvarig för Tunga Divisionen.

500-ton-actros-to-jinert-940-09

– Vi har haft andra märken innan, men de kan inte längre leverera lösningar som klarar det vi vill ha. För oss är det viktigt att hela bilen kommer direkt från tillverkaren. Börjar man blanda in ombyggare och liknande så är risken stor att olika aktörer skyller på varandra om något går fel.

När Jinert gjorde sin upphandling ville man testa bilarna i verkligheten och byggde ihop en trailer med en bruttovikt på 180 ton hemma i Hässleholm.

500-ton-actros-to-jinert-940-03

 

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige