Gå vidare till innehåll

Sverige – Italien med 27 Actros.

Har man en flotta med lastbilar ständigt på rull mellan Växjö och Verona ställer man naturligtvis krav på allt från ekonomi till driftsäkerhet och komfort. Karlsson Transport & Spedition gick grundligt till väga när flottan av bilar skulle förnyas. Man köpte in lastbilar från fem olika tillverkare och utvärderade dem innan valet slutligen föll på Mercedes Actros.

Bertil och Susanne Karlsson driver Karlsson Transport & Spedition i Växjö.
Bertil och Susanne Karlsson driver Karlsson Transport & Spedition i Växjö. Foto: Stefan Nilsson

Åkeriet, som är ett klassiskt svenskt familjeåkeri, drivs av Bertil Karlsson och hans fru Susanne. Det startades av Bertils pappa Gunnar 1969 så åkeriet firar 50-års jubileum i år och det firar man med att köpa loss inte mindre än 27 Mercedes Actros!

– Vi har option på ännu fler Actros i höst, berättar Bertil. Idag har vi sammanlagt 45 bilar, så Mercedes dominerar redan nu. Totalt är det cirka 60 fordon som kör gods åt oss då några av bilarna körs av underleverantörer.

I princip körs varje bil en vända till och från Italien varje vecka. Bilarna rullar cirka 20.000 mil per år. Det är med andra ord föga förvånande att valet av bil är direkt avgörande för verksamheten.

– För vår del ska bilen fungera lika bra i Italien som i Sverige, förklarar Bertil, och naturligtvis allt däremellan. Det betyder att vi måste tänka på hur tillgänglig servicen är, hur täta serviceintervaller som krävs och naturligtvis hur bränsleeffektiva bilarna är.

Utöver detta tittade man på saker som totalekonomi, garantier, telematic-system, räckvidd samt leveranssäkerhet.

Karlsson Transport & Spedition har 27 Mercedes-Benz Actros som går i trafik mellan Växjö och Verona.
Karlsson Transport & Spedition har 27 Mercedes-Benz Actros som går i trafik mellan Växjö och Verona.
Foto: Stefan Nilsson

– Efter att ha frågat chaufförerna vad de tycker om bilen och komforten i den tog vi även en titt på säkerheten, fortsätter Bertil. Slutligen föll valet på Mercedes. En sak som jag verkligen uppskattar med Mercedes är att de har en rak linje när det gäller priserna. De är samma i hela Europa. Jag vill verkligen inte drabbas av att få veta att jag kunnat köpa samma bil ett par hundra tusen billigare i ett annat land.

Bertil Karlsson tillsammans med Ulf Karlsson som är företagets fordonsansvarige sedan 1985.
Bertil Karlsson tillsammans med Ulf Karlsson som är företagets fordonsansvarige sedan 1985.
Foto: Stefan Nilsson

Alla bilarna Karlssons köpt är tvåaxlade trailerdragare så när som på en som är en klassisk bil och släp-kombination.

Vad har ni på trailern när ni kör söderut?
– Det handlar mycket om stora svenska exportprodukter som stål och papper, berättar Bertil. Stål är nog det vi kör ner mest och vi kör allt från dörr till dörr. Vi hämtar alltså på de svenska stålverken och levererar hos kunden i Italien. Det varierar dock väldigt mycket. Vi har 2000 kunder och 400 av dem bokar regelbundet frakt hos oss. Jag är ganska övertygad om att vi är störst i Sverige på vägtransporter till och från Italien.

Vad blir det hem?
– Ja, det blir naturligtvis vin och pasta, ler han. Nja, det är mer varierat i den riktningen så låt oss säga att det kan vara vad som helst, men visst händer det att vi har vin och pasta i lasten. Det kan också vara tyngre grejer som marmor.

Bertil Karlsson driver Karlsson Transport & Spedition tillsammans med sin fru Susanne.
Bertil Karlsson driver Karlsson Transport & Spedition tillsammans med sin fru Susanne.
Foto: Stefan Nilsson

Hur kommer det sig att det blev just rutten Sverige-Italien?
– Det började med att farsan var sugen på utrikestransporter, förklarar Bertil. Han köpte två utrikesbilar med körningar och drog igång. Det var körningar ner genom gamla öst och det handlade om transporter till och från länder som Tyskland, Österrike och så Italien.

– Lite kuriosa, ler Bertil. Farsan stavade Carlsson med C, men det funkade inte längs hans rutter. I flera länder, så även i Italien, var det många som uttalade C som ett tje-ljud, så vi fick döpa om till Karlsson med K och det uttalar de rätt även på vårt kontor i Verona. Det kontoret öppnade vi 1988 och det ligger precis vid Gardasjön.
Med tiden blev det mer och mer Italien och nu är det fullt fokus på Medelhavslandet som är en viktig handelspartner för Sverige. Nu blir det dock Mercedesbilar som ser till att den här handelsvägen hålls igång och Bertil är övertygad om att valet betyder både extra säkerhet och komfort för chaufförerna samt bättre totalekonomi för Karlsson Transport & Spedition.

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige