Gå vidare till innehåll

Skogsstjärna i norr

71-årigt åkeri kör Mercedes i skogen

I 71 år har familjen Andersson i Lassbyn transporterat timmer. I vinter skrevs historia när det norrbottensbaserade företaget köpte in sin första lastbil med stjärna i fronten.

71-year-old-company-drives-mercedes-in-the-woods-940-03

Det doftar gott och fräscht från de stora timmervältorna som kantar den lilla skogsbilvägen. Mattias Andersson lägger i handbromsen och någon minut senare sitter han på plats i kranhytten. Med van hand börjar sedan 28-åringen att lasta bilen.
Bakom honom öppnar ett mäktigt skogslandskap upp sig där blicken kan värdas i flera kilometer.

– Jag kan inte tänka mig ett annat arbete. Jag trivs bakom ratten. Det här arbetet ger mig en känsla av frihet, säger han.
När lasten är säkrad kliver han upp i förarhytten. Han lutar sig tillbaka i stolen och slår upp lite nybryggt kaffe i koppen. Minuten senare sätter han det 70 ton tunga ekipaget i rörelse.
– Nu bär jag med mig lite drygt 50 ton som jag sedan ska leverera ned till Munksund utanför Piteå, berättar han.
Han sveper med handen över stjärnan som pryder mitten på ratten. När han hörde att företaget övervägde att köpa in en Mercedes-Benz höjde han på ögonbrynen.

– Nog var jag lite skeptisk, säger han och ler.

71-year-old-company-drives-mercedes-in-the-woods-940-09

Familjeföretaget där 21 personer är verksamma och som ägs av hans pappa Bo-Sture och farbröderna Bertil och Anders har tidigare alltid hållit sig till ett och samma märke.

– Att de ens tänkte tanken att ta in ett främmande märke var ju lite revolutionerande. Det är första gången sedan 70-talet som vi byter märke, säger han.
Bilen som han nu kör togs i drift i januari och den har redan hunnit rulla 7 000 mil. Den går i tvåskift och Mattias delar den med sin far.

– Jag blir bara mer och mer nöjd. Då får man ju bara hoppas att de håller en bra service på verkstaden och att bilen fortsätter att fungera lika bra, säger han.

Han saktar in för att parera för ett större gupp i vägen. Han höjer handen till hälsning när han möter en kollega som är på väg norrut.

71-year-old-company-drives-mercedes-in-the-woods-940-02

Med 199 centimeters ståhöjd mellan stolarna gör hytten verkligen skäl för namnet Bigspace. Det stora kylfacket är även det rymligt. Där brukar Mattias Andersson förvara 2 liters PET-flaskor stående.

– Det är ju perfekt att alltid kunna ha kall dryck med sig när man är ute, säger han.

Hytten som är fyrpunkts luftfjädrad och den är också utrustad med en säng längst bak.

– Det är ju aldrig fel att ha möjlighet till vila. Sedan är det också en fördel att ha en hytt med säng när bilen en gång ska säljas. En bil med stor och rymlig hytt är mer eftertraktad och därmed också mer lättsåld, säger han.
Sitthöjden är annan skillnad mot den lastbil som han har kört tidigare.

– Man sitter ju högre i den här hytten. Till en början var det ovant och nästan lite otäckt men nu när jag har vant mig känns det riktigt bra. Jag har en väldigt bra översikt när jag sitter bakom ratten i den här bilen, säger han.

71-year-old-company-drives-mercedes-in-the-woods-940-05

Han bromsar sedan in vid en korsning. Tidigare körde han en bil med 480 hästkrafter. Den Arocs som han kör i dag har 630 hästar under huven och det mullrar behagligt när farten sakta ökar.

– Mer motor är det bästa. Det gör mitt arbete enklare. Samtidigt måste jag tänka efter hur jag gasar och kör för är jag ovarsam och är för hård på gasen så tar den ju också mer bränsle, säger han. Det är också drivning på två av bilens fyra axlar.

– Att det är fyra och inte tre axlar gör ju att jag kan få med mig ett större lass. Tack vare det får jag väl med mig tre ton mer på varje sväng. På den här får jag lasta mest av alla våra tio bilar, säger han.

Framkomligheten är extra viktig för lastbilarna som också har skogen som arbetsplats. Tjälen på de mindre skogsvägarna har precis släppt. Bakom sig har Mattias Andersson och alla andra timmerbilschaufförer i norra Sverige en månad där väglaget bitvis har varit rätt besvärligt.

– Fyra axlar och tandemdrift gör ju att framkomligheten blir så mycket bättre. Jag slipper ju bland annat arbetet att lägga på kedjor på däcken eller lägga av hela lasset om jag har kört fast, säger han.

71-year-old-company-drives-mercedes-in-the-woods-940-08

I den Arocs som i dag är Mattias Anderssons arbetsplats sitter en PowerShift 3. Han sätter mycket stort värde på automatlådans följsamhet.

– Finns inget bättre. Det är så mycket enklare. Jag förstår inte varför man vill sitta och växla för hand. Det är bara tjurskallar som gör det, säger han och garvar.

Det här är också den första bilen som han kör som är utrustad med navreduktion.

– Den tar alltid igång väldigt mjukt även om jag som nu har ett riktigt tungt lass. Den kan dra på låga varv. Det blir också skonsammare mot drivlinan, förklarar han.
Den fjärde axel på bilen är också styrande. Med den funktionen genar inte släpvagnen lika mycket i skarpa svängar.

– Det gör att den blir mycket smidigare än en treaxlig bil. Jag behöver inte hålla ut lika mycket. I vintras var jag och en kollega på ett avlägg. Då var det nysnö och jag körde först och han följde efter i samma spår men i en skarp sväng fick han hålla ut mycket mer för att inte hans släp skulle gena ner i diket. Där blev det tydligt vilken fördel det är att ha styrning på fjärde axeln, säger Mattias.

Mattias Andersson har arbetat som chaufför i åkeriet från att han var 19 år gammal. Lite snabb överslagsräkning visar att han har åkt med cirka 5 000 fullastade timmerlass sedan han började i företaget.
Sedan fäller han ut körriktningsvisaren och svänger ut på E4. Ännu ett timmerlass har transporterats från inlandsskogarna och ned till kusten.

71-year-old-company-drives-mercedes-in-the-woods-940-07

> Läs fler intressanta artiklar på RoadStars Sverige

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige