Gå vidare till innehåll

Storåkeri med Mercedes-Benz

Tommy Nordberghs första stjärnor blir snart fler

Även om Tommy Nordbergh Åkeri är mer än 55 år gammalt, så är det under 2000-talet man blivit välkända över hela landet. Företaget har gått från att vara en lokal aktör till att vara ett av Sveriges ledande åkerier när det gäller tempererade transporter. Nu har man köpt sina första nya Mercedes-Benz Actros. Och fler lär följa.

tommy-nordberghs-first-stars-940-01

Tommy Nordberghs Åkeri från Hjärnarp i Skåne har på lite mer än 20 år gått från att omsätta under 20 miljoner till att fakturera mer än 820 miljoner om året. Fokus ligger på tempererade livsmedelstransporter och man har fast linjetrafik till viktiga knutpunkter både i Sverige och Europa. Med 450 anställda chaufförer och ca 189 lastbilar är man en av de tyngre aktörerna i sitt segment.

tommy-nordberghs-first-stars-940-02

tommy-nordberghs-first-stars-300-04Företagets silverfärgade ekipage med blå dekor är en välbekant syn längs de svenska vägarna.

Efter att uteslutande ha kört med andra märken har man de senaste åren köpt in även ett antal Mercedes-Benz Actros. Resultatet är över förväntan.

– Vi är verkligen jättenöjda, säger Stefan Nordbergh som är operativ chef. Den nuvarande generationen Actros har fantastisk komfort och gillas verkligen av de som kör dem.

Två av bilarna är fjärrskåp som går i bil och släp kombination och två är trailerdragare som går med åkeriets välkända fyraxlade långtrailers.

Företaget har ett starkt miljöfokus och har ställt om det mesta av sin trafik till fossilfritt HVO-bränsle. Man tittar även på ännu mer alternativa drivmedel som bränsleceller och biogas.

– Oavsett typ av bränsle så är det ju viktigt att vi håller nere förbrukningen. Alla våra bilar är kopplade till FleetBoard och motsvarande system som gör att förarna kan jämföra sig med både sig själv och andra och blir triggade att köra effektivare.

Bland företagets 450 chaufförer har man löpande tävlingar  och den som faller efter får speciell coaching för att hitta och åtgärda sina ”problemområden”.

– Mercedes lastbilar ligger mycket bra till när det gäller förbrukning, berättar Stefan. Men det som gett oss den största Aha-upplevelsen är de långa serviceintervallen. Vi kör ca 12.000 mil om året med våra bilar och det betyder att vi klarar oss på en enda service om året. Med tanke på att en enda service betyder en dags stillestånd och chaufförer som måste lägga tid på icke-produktiv körning så är det en stor förtjänst.

tommy-nordberghs-first-stars-940-03

Operationell leasing.

Tommy Nordbergh har sina Actros på Operationell leasing. Det betyder att man betalar en fast månadskostnad inklusive service. När kontraktet går ut är det bara att lämna tillbaks lastbilarna och hämta nya.

– Jag måste säga att Mercedes har intressanta och kreativa lösningar på mycket, fortsätter Stefan. Man är ”på tårna” och lägger manken till. Det betyder mycket för oss och vi kommer absolut att se fler Mercedes-Benz i vår vagnpark framöver.

> Läs fler intressanta artiklar på RoadStarsbloggen

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige