Gå vidare till innehåll

Sex år gammal Actros ser ut som ny

Stefan Siljevall – Actrospionjär

När den nuvarande generationen Actros släpptes för sex år sedan var Stefan Siljevall en av de första som slog till. Hans snygga blåmetallicbil med dekor i rött och guld har blivit något av en ikon och är välkänd bland svenska Mercedes-truckers. Då och då får han frågan om han köpt ny bil, men sanningen är att det är samma lastbil nu som då. Med sex år på nacken!

six-year-old-actros-looks-new-940-01

Stefan Siljevall kör för det som i dagligt tal kallas ”Centralen”, men vars formella namn är ”Lastbilscentralen i Tvåstad” och som har Trolhättan/Vänersborg som hemort. Med Tvåstadsområdet som nav kör han sin 420 hästars Actros med 18-pallars skåp i tung distribution.

– Vi kör mycket dryck till Systembolagen i regionen, så det är ganska tunga lass, berättar Stefan.

six-year-old-actros-looks-new-940-03

Stefan var en av de allra första i landet som köpte en ny Actros när den fjärde generationen släpptes, och det är ett beslut han inte ångrat.

– Det går inte att jämföra totalekonomin med andra lastbilar, berättar Stefan.
– Både bränsleförbrukningen och servicekostnaderna är i en klass för sig.

I sin dagliga körning arbetar Stefan med en radie på 10-15 mil och kör ca 40 mil om dagen. Med sommardäck har han en snittförbrukning på ca 2,2 liter per mil. Det är 10-20% lägre än kollegorna som kör andra märken.

– Rekordet var dock när jag körde ner en flygmotor till Malmö. Då låg jag på 1,77 l/mil! Det är mindre än vad min Camaro drar!

Men det är inte bara bränsle som kostar pengar när man är åkare. Stillestånd är dyrast av allt.

six-year-old-actros-looks-new-940-04

– Varje service kostar ganska många tusenlappar bara i stillestånd när man inte drar in pengar. Med Mercan har jag en enda service om året. Jämfört med andra märken där jag med samma körsträcka hade fått göra service fyra gånger på samma tid. 

Insikten om totalekonomin har gjort att Stefans Actros nu fått flera efterföljare på Centralen och allt fler kollegor kör stjärnmärkt.

 Stefan gör sin service hos Hedin Bil i Uddevalla. Det är inte en stor lastbilsverkstad och de har inte ett stort reservdelslager, men tack vare närheten till Göteborg kan de nästan alltid ge snabb hjälp. Finns något inte hemma så tar det inte mer än någon timme att få upp det från Hedin Bils stora verkstad i Orrekulla.

six-year-old-actros-looks-new-940-05

– Jag har egentligen bara haft ett enda haveri under dessa år, och det var en kabeln till generatorn som hade ärgats av. Men när jag väl kom till verkstaden så tog det kanske en timme att fixa. Annars har det bara varit några luftbälgar som smällt, men det räknar jag som slitagedelar.

Nu är Stefans Actros sex år gammal men fortfarande skiner lacken i västgötasolen, och det händer att Stefan får frågan om han köpt ny bil.

– Det är bara puts och tvätt som gäller, skrattar han.

– Men jag ska kolla på den nya Actrosen när den kommer i höst. Det är ju spännande att se om det går att spara ännu mer bränsle utan backspeglar.

> Läs fler intressanta artiklar på RoadStarsbloggen

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige