Gå vidare till innehåll

Mercedes-Benz och JOAB hade heldag med sopgubbar i Malmö

Leverans och utbildning

Nyligen fick renhållningsföretaget Suez tio nya gasdrivna Mercedes-Benz Econic till sin verksamhet i Malmö. Men istället för att bara leverera bilar och nycklar fick personalen som ska köra bilarna en hel dags genomgång och utbildning på Mercedes-Benz anläggning i Malmö.

training-at-delivery-with-suez-11

Sopbilar är komplexa byggen med mängder av hydraulik och elektronik. Och på varje ny modell är det nya funktioner och nya lösningar.
 Även om många av Suez förare kört Econic tidigare så är det mycket som är nytt i varje ny generation.

training-at-delivery-with-suez-12

– Vi kände att det var viktigt att sätta förarna i fokus, säger Pär Hildestrand på Mercedes-Benz Sverige. Om de får en hel dag med oss och JOAB som byggt aggregaten så kommer de att ställa frågor som vi kanske inte hade tänkt på annars och vi får lära oss av dem.

training-at-delivery-with-suez-04

Dagen började med en teorigenomgång av bilen och sopaggregatet och de olika systemen. Därefter var det dags att ge sig i kast med själva fordonen.

training-at-delivery-with-suez-05

En grupp började med lastbilen och alla dess funktioner och undervisades av Peter Rasmussen som till vardags undervisar Mercedes-Benz egna servicetekniker. Saker som kan verka enkla men som kan vara nog så komplicerade att lösa om man inte vet var eller hur. Allt från hur och var man fyller på vätskor och fordonsgas till hur man får ut batterisläden och ställer in stolen på bästa sätt och var alla reglage är placerade. En så enkel sak som boogie-lyft kan ställa till det eftersom knapparna är olika utformade på olika märken.

training-at-delivery-with-suez-06

Samma typ av genomgång gjordes av JOAB’s experter när det gäller sopaggregatet. Bilarna har JOAB Anaconda tvåfackssystem och här fick sopgubbarna bekanta sig med både styrsystem och servicepunkter.

training-at-delivery-with-suez-10

– Även om många kört med våra aggregat tidigare så är det också många som är vana vid andra tillverkares produkter, säger Johan Bäckström från JOAB.
– Om vi då får en liten stund med varje användare så minskar vi alla risker för fel och irritation som kan komma när saker och ting inte beter sig som man är van vid.

training-at-delivery-with-suez-08

Patrik Horn från Suez håller med:

– Det är ett välkommet initiativ av Mercedes. Genom att ge personalen en heldag på det här sättet så minskar vi risken för stillestånd eller förseningar på grund av bagateller. Det kan röra sig om handhavanden som kan verka enkla, men som namn skilja sig helt mellan olika tillverkare.  Dessutom får ju vi också höra förarnas direkta reaktioner på olika saker direkt och kan ha med oss det i framtida beställningar.

training-at-delivery-with-suez-09

Sopbilarnas sopbil.

Econic är sedan länge en favorit både bland renhållningsföretagen och förarna eller ”Sopgubbarna” som de själva vill kalla sig. Insteget är extremt lågt och bussdörren på högersidan och genomgången genom hytten gör det lätt att ta sig in och ut ur bilen även i trånga miljöer.

training-at-delivery-with-suez-02

Den stora vindrutan gör att föraren har en bättre uppsikt över sin omgivning och upptäcker oskyddade trafikanter lättare. Något som är extra viktigt när det gäller sopbilar eftersom de kör mitt bland bostäder och i områden där människor rör sig mycket. På de bilar som levererades nu sitter dessutom 360° grader kamera som standard.

Nästan alla Econic som säljs som sopbilar är gasdrivna. Det ger en mycket tystare gång, men framförallt minskar det miljöpåverkan starkt. Inte minst i Sverige där det går att köra på 100% biogas. Biogas som produceras bland annat av det matavfall som sopbilarna samlar in.

> Läs fler intressanta artiklar på RoadStarsbloggen

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige