Gå vidare till innehåll

Timmerbilar med stjärna

74 tons Arocs i skogen

Det rullar allt fler Mercedes-lastbilar i de svenska skogarna. En av de som satsat på märket är Andreas Rautio i Övertorneå som nyss fick sin andra Arocs. En tridembil med 630 hästars motor som går med 74 tons totalvikt.

74-tons-arocs-timmer-transport-in-sweden-940-02

– De går så himla fint Mercorna, säger han.

Den svenska skogsindustrin är en av de viktigaste näringarna i landet och faktum är att Sverige är världens näst största exportör av produkter med ursprung i skogen. Fungerande skogstransporter är en förutsättning för att hela kedjan ska fungera. 
I skogen använder man tre olika typer av lastbilar: Kranbilar – som är timmerbilar med egen bakmonterad kran med hytt, Separatlastare – som är chassin med enbart kran av större storlek, och hytt, och slutligen Gruppbilar – Timmerbilar utan kran som alltid lastas av en separatlastare.

74-tons-arocs-timmer-transport-in-sweden-940-05

Andreas Rautio är skogsåkare sedan 2013, och idag har han en kranbil och en gruppbil. Båda är Mercedes-Benz Arocs fyraxlade tridembilar som går med femaxlade släp. Totalt är det alltså nio axlar som rullar.

74-tons-arocs-timmer-transport-in-sweden-940-04

– Det är svårt att förklara hur fint de här bilarna går, säger Andreas.

– Arocs med tridem bara slukar vägen stabilt som lokomotiv. Har man kört en kranbil med tridem (fyra axlar) så vill man aldrig tillbaks till vanlig boogie (tre axlar). Man har ju fyra ton längst bak och det lyfte ju nästan framaxeln förr så det blir mycket stabilare och skonsammare för bilen.

74 ton bruttovikt.

Kranbilen är en 2015 års modell med 630 hästars motor och gruppbilen har 580 hästar. Båda är godkända för 74 ton. Eller rättar sagt – 76 ton, eftersom det är vad som gäller i Finland där Andreas ofta kör.

– Det är ju bara på andra sidan älven, jag ser Finland från fönstret här.

74-tons-arocs-timmer-transport-in-sweden-940-03

De nya reglerna gör det möjligt med 74 tons bruttovikt på de vägar som klassats som BK4. 10 ton mer betyder att man kan spara in var femte ekipage. Även om ett ekipage med 74 ton drar lite mer bränsle än ett med 64 ton så blir besparingen stor. Både vad gäller bränsle, personalkostnad och vägslitage. Om hela det statliga vägnätet skulle få BK4 klassning så menar bedömare att den årliga besparingen bara från skogsindustrins transporter skulle uppgå till ca 44.000 ton C02 per år!

– Jag fick gruppbilen precis innan nyår och det är ett perfekt ekipage. Tjänstevikten ligger på strax under 19 ton, så jag kan lasta nästan 55 ton.

En sak som många missar när de kör i Norrland är vad snön väger. Andreas berättar att om han kör iväg med ett tomt ekipage en vinterdag med snöfall så har det lagt på sig 1 – 1,5 ton snö efter några mil. Vikt som man måste ta hänsyn till när man lastar.

74-tons-arocs-timmer-transport-in-sweden-940-01

Sparar stora belopp.

Andreas kör som underåkare till Bröderna Junttis Åkeri i Övertorneå som också har flera Arocs.

– Det blir allt vanligare med Mercedes bland skogsåkare här uppe, säger Andreas.

– Arocs är ju nästan skräddarsydd för jobbet. Jag har 4-bladig parabelfjädring fram så bilen har ju fantastisk markfrigång och är riktigt hög. Något som är skönt i vårt jobb. Ändå känns den inte alls som svenska bilar med parabelfjädring. Den är betydligt mjukare och känns nästan som om den var luftfjädrad.

Andreas pratar sig varm för komfort och körkänsla, men till slut är det ändå ett företag som ska drivas och pengar är viktigt.

– Arocsen med tridem ligger mer än 200.000 kronor under konkurrenterna i pris, och det gör ju sitt på månadskostnaden. Sedan är ju de långa serviceintervallen helt suveräna. Jag servar efter 12.000 mil eller en gång om året. Min tidigare bil servade jag fyra gånger så ofta. Och det kostade lika mycket i verkstadsfaktura varje gång förutom stillestånd.

> Läs fler intressanta artiklar på RoadStarsbloggen
Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige