Gå vidare till innehåll

Biltransport med Actros och trailer

Elias kör 10 bilar på en gång

Biltransportekipage är inte ovanliga på våra vägar. Men en Actros med semitrailer som kan lasta upp till 9 bilar hör inte till vanligheterna. Men det är vad Elias Ten Napel från Hudiksvall kör.

car-transport-with-actros-and-semi-trailer-940-01

Elias arbetar på LW:s Åkeri i Sundsvall som kör för Axess Logistics som är störst på marknaden i Sverige. Alla Axess bilar och släp är svarta med dekor i vitt och orange. Snyggt och rått på samma gång.

Till skillnad från i många andra länder har det i Sverige på senare år blivit vanligare att köra biltransporter med trailer. Det gör både lastning och lossning enklare samtidigt som det ger mer flexibilitet i verksamheten när man slipper investera i helt specialbyggda bilar. 
Elias kör sedan i höstas åkeriets första Mercedes-dragare. En två-axlad Actros 1845 med svarta fälgar samt grill och takbåge i rostfritt.

car-transport-with-actros-and-semi-trailer-940-03

– Vi köpte tre nya lastbilar och kände att det kunde vara en idé att prova en Mercedes nu när man ser så många ute på vägarna. När det sedan visade det sig att den var betydligt billigare än de svenska bilarna i inköp blev ju inte beslutet blev svårare.

car-transport-with-actros-and-semi-trailer-940-04

Elias bil har största Gigaspace-hytten med Solostar inredning. Där den ordinarie passagerarstolen är utbytt mot en stor hörnfåtölj. Golvytan är enorm och det hela känns mer som en husbil eller en liten lägenhet.

– Det är en underbar bil att köra, dessutom är den snygg, berättar Elias.

– Jag ligger fyra nätter de veckor jag jobbar och sover som en kung. Min son som är fyra år gammal brukar ofta hänga med – men om jag någon gång inte får köra Mercan så blir han ledsen! Han gillar verkligen att sitta i den stora hörnfåtöljen och mysa.

car-transport-with-actros-and-semi-trailer-940-02

En annan unik aspekt är sammanhållningen mellan Mercedes-förarna

– Många av oss som kör Merca hälsar på varandra när vi möts på vägarna. Vi har lärt känna varandra via Facebook och Roadstars och vissa pratar jag med nästan varje dag.

Elias känner att man på åkeriet nog ångrar lite att inte även de andra två nyförvärven blev Mercedes. Inte bara för att det hade gett en lägre investering, utan framförallt för att det skiljer så mycket i bränsleförbrukning.

car-transport-with-actros-and-semi-trailer-300-05

– Min tidigare bil med samma trailer låg i snitt på 4,4 liter per mil. Nu är jag nere på 3,6 – 3,7. Det är 8 kronor milen exklusive moms som 
skiljer.

Att köra biltransport skiljer sig mycket från andra typer av körningar eftersom det blir många nätter ute på vägarna, men inte så många mil.
Elias bil hade på sina fyra första månader gått ca 2.500 mil, det ger en årlig sträcka på under 10.000 mil.

– Det speciella är ju att lastning och lossning tar sådan tid. Om jag levererar en ny bil till ett ställe så är det väldigt ofta så att en annan bil ska lastas på samma ställe. Det är svårt att lägga upp ett lastningsschema  och det blir ofta lite 15-spel. Dessutom är det ju dyra saker man hanterar och det gäller att vara försiktig. Inte minst på vintern – det kan vara riktigt halt på metallen i synnerhet som bilarna alltid har sommardäck vid leverans.

car-transport-with-actros-and-semi-trailer-940-06

– Det är ett perfekt chaufförsjobb, säger Elias.

– Det är omväxlande, man träffar trevligt folk ute hos handlarna och så får man ju prova alla de nya bilarna. Dessutom kan man ju ha sån tur som jag att man får köra en Actros…

> Läs fler intressanta artiklar på RoadStarsbloggen

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige