Gå vidare till innehåll

Renhållning i kretslopp

Hampus och Erika kör sopor på sopor

Stockholmsborna håller på att vakna och trafiken på Essingeleden har börjat tätna när Hampus Krentzel och Erika Rahm är på väg mot Hägersten. En sopgubbe och en sopgumma i dagens, morgondagens och framtidens sopbil. De jobbar för ett företag som heter Urbaser och deras arbetsredskap är en biogasdriven Mercedes Econic. Urbaser, Stockholms stad och Mercedes har tillsammans skapat en hållbar och framtidssäker sophantering som bygger på kretsloppstänkandet.

garbage-trucks-run-on-biogas-in-stockholm-940-04

– Det känns väldigt bra att jobba med något som är en så bra lösning inför framtiden, säger Erika.
– Här kan man verkligen tala om hållbarhet och kretslopp i ett så vardagligt och viktigt jobb som sophantering och återvinning, fortsätter hon.

Hampus och Erika kallar sig själva Sopgubbe respektive Sopgumma hellre än ”renhållningsarbetare” eller ”miljöarbetare” eftersom de sistnämnda är begrepp som kan omfatta många olika yrken. Men det är bara just sopgubbar och sopgummor som åker runt med en lastbil och samlar in kärl.

garbage-trucks-run-on-biogas-in-stockholm-940-03

Erika har jobbat för Urbaser sedan i våras och jobbade inom återvinningen redan innan hon blev kollega med Hampus. Han har å sin sida jobbat med Urbaser och andra sophanteringsföretag i stockholmsregionen under 14 år.

– Jag gillar den här bilen, säger Hampus. Naturligtvis känns det som att vi hittat ett smart sätt att hantera våra sopor i och med sopsorteringen och biogasdrivningen, men det handlar också om att bilen är smidig att köra och att man har tänkt på säkerheten för oss som jobbar med den i och med den smarta hytten.

garbage-trucks-run-on-biogas-in-stockholm-940-05

Hampus berättar att han kört Mercedes under större delen av tiden han jobbat med sophantering och han hyllar tanken med det låga insteget och den nya höga smala dörren på förarsidan. Bilens hytt är väldigt låg och insteget är smidigt som på en buss.

– Jag kan välja att gå ut på förarsidan och då betyder den smala dörren mindre risk att någon kör på den och slår den ur handen på mig, säger han. Vill jag kan jag också gå igenom hytten och ut på högersidan.

Högerdörren viks in i lastbilen, vilket betyder att man inte riskerar att skada någon fotgängare på den sidan och att man inte behöver tänka på att man är i vägen när dörren står öppen.

garbage-trucks-run-on-biogas-in-stockholm-940-01

– Överhuvudtaget känns det verkligen att någon som känner vår vardag har tänkt till när de konstruerat den här bilen, fyller Erika i. De stora fönsterna ger riktigt bra sikt, vilket är viktigt när vi rör oss bland oskyddade trafikanter och i verkligt trånga utrymmen.

– Faktum är att vi stannar och hoppar ut och in i bilen flera hundra gånger varje dag, fortsätter hon. Vi hanterar 600-700 burkar om dagen. Då lär man sig uppskatta bra insteg, bra stolar och smarta dörrar.

garbage-trucks-run-on-biogas-in-stockholm-940-07

Nu är det inte bara arbetsmiljön som är unik och genomtänkt på den här bilen. Det som gör den till en hållbar framtidslösning är kombinationen av sophantering med en tvåfackslösning i påbyggnaden och Mercedes biogasdrivna motor. Stockholmarna sorterar sina sopor i två kärl där det ena kärlet används för matavfall och annat biologiskt avfall som sedan rötas i Stockholm Vatten och Avfalls anläggning där det blir biogas. Sedan tankar sopåkarna bilen med biogasen innan de ger sig ut på nästa runda. Man skulle kunna säga att Urbaser och Stockholm Vatten och Avfall tillsammans med Stockholmarna har skapat en evighetsmaskin i form av de gasdrivna Mercedes Econic man använder. Mer sopor och återvinning, betyder mer körning, men också mer drivmedel.

Hårdrar vi miljönyttan med de här bilarna kan vi till och med konstatera att de gör en aktiv insats för att minska växthuseffekten. Om man istället för att ta hand om matavfallet bara låter det ligga och brytas ned av naturen skapas metangas som är en växthusgas med större negativ effekt på miljön än koldioxid. Kort sagt så är varje runda våra sopgubbar och sopgummor gör en aktiv insats för miljön både globalt och lokalt i Stockholmarnas vardag.

garbage-trucks-run-on-biogas-in-stockholm-940-09

Urbaser är Sveriges största aktör när det gäller hushållssopor. Totalt har man ca 500 anställda och 350 lastbilar varav Mercedes-Benz Econic är den enskilt vanligaste modellen.

– Econic är den enda lastbil på marknaden som verkligen är byggd för att jobba som sopbil, säger Urbasers VD Peter Ekholm. Arbetsmiljön är i en klass för sig! Fler än 50 % av alla våra lastbilar i hela landet är Econic idag.

Företaget har investerat i 50 nya Econic under 2018. Ett självklart val då man är väldigt nöjda med de bilar man har i flottan och den service Mercedes kunnat erbjuda.

– Mercedes har längst erfarenhet av gasdrivna lastbilar på marknaden och man känner att de verkligen kan tekniken, fortsätter Peter. Inte minst ute på verkstäderna. I vår bransch märks det ju väldigt tydligt om vi inte kommer när vi ska, så det krävs att man har en partner som förstår våra villkor och möter alla problem när de dyker upp. Det är precis det vi har i Mercedes.

garbage-trucks-run-on-biogas-in-stockholm-940-06

Foto: Stefan Nilsson

> Läs fler intressanta artiklar på RoadStarsbloggen

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige