Gå vidare till innehåll

Arne kör Opera med svarta Mercedes

Arne Larsson på Krågeholms Åkeri utanför Malmö gillar Mercedes – i alla storlekar. Från X-Klass till Actros är det idel snygga svarta bilar. Ett snyggt yttre är ett måste när en Opera är en av de största kunderna.

opera-trucking-940-06

Det var egentligen aldrig meningen att Arne Larsson skulle bli åkare. Men när vi träffar Arne och en av chaufförerna, Håkan Ekblad, på åkeriet i lilla byn Krågeholm utanför Svedala, så står Mercedes lastbilarna prydligt uppradade på gårdsplanen. Och det råder ingen tvekan om att det är Mercedes som gäller hela vägen ut. Två Actros, en Axor och en Antos på rad och på gruset mellan växthusen står en stripad Mercedes Sprinter 2018, och en Mercedes-Benz X-klass.

opera-trucking-940-05

– Det var aldrig tänkt att jag skulle bli åkare egentligen, berättar Arne när vi möter honom en disig höstförmiddag vid åkeriet. Som från början egentligen är en större plantskola.
– Jag har vuxit upp här och mina föräldrar har drivit plantskolan och odlat blommor och växter här i växthusen bakom mig sedan 1948. Tanken var att jag skulle ta över verksamheten och vi driver fortfarande plantskolan på våren. Inte i så stor omfattning, men jag har svårt att låta bli.
Och mamma måste ju ha något att göra. Hon är ju bara 89 år, säger Arne och skrattar.

opera-trucking-300-01

Arnes åkerikarriär började mer eller mindre av en slump. En vän till honom, som var transportledare på en transportfirma, behövde en extrachaufför en och annan kväll i veckorna och Arne tog sig an uppgiften. Det var ett lagom uppdrag parallellt med trädgårdsmästeriet. Redan efter två veckor hade Arne fått ansvar för upplägget av alla kvällsturerna.

– Efter två månader drog chefen på semester och gav mig sin telefon och nycklarna till kontoret, berättar Arne medan han bjuder på pepparkakor och kaffe inne i den kombinerade maskin- och växthallen.

– Då körde vi mycket flygfrakt. Vi ligger ju ganska nära Malmö Airport.

– När krisen kom 2008 lämnade åkaren tillbaka de lastbilarna han hyrt av Mercedes och jag tyckte det var tråkigt, för nu hade jag börjat gilla det här med åkeribranschen, så jag lämnade där och då. Jag minns att det snöade och att jag tog bussen hem.

opera-trucking-940-03

– Då hade en annan vän till mig, som jag brukade hoppa fallskärm med, startat ett litet åkeri med en Mercedes lastbil – en Atego – och några småbilar.

Och när vännen efter bara en kort tid bestämde sig för att sälja sin lastbil, tog det bara Arne en kvart att bestämma sig och några månader senare, i april 2009, hade Arne fått sitt tillstånd för Krågeholms åkeri. Efter en tid byttes Ategon ut mot en Axor, som fick den personliga reg.plåten ”Cargo2U”.

Axorn finns fortfarande kvar och chauffören Håkan kallar den för ”Gammelbilen”. Det är en Axor 1833 med distributionsskåp, öppningsbar sida och lift.

– Den kör jag, säger Håkan och fortsätter:

– Det är den mest exklusiva lastbilen. Jag har varit med sedan Arne startade, först körde jag extra och 2014 blev jag anställd. När Arne köpte sin andra lastbil, frågade han om jag ville köra den istället.

– Aldrig i livet, svarade jag. Axorn är min!

Nu hade Arne ett åkeri och när uppdragen blev allt fler, så utökade Arne vagnparken med en Actros – en kylbil med ett specialbyggt skåp.

– Den har jag faktiskt köpt har jag köpt två gånger, säger Arne och förklarar:

– Det var lite smågrejer som behövde fixas på den och vi var i akut behov av en kylbil, så jag bytte in chassit hos Mercedes-Benz Malmö och flyttade över skåpet till en ny Actros utan skåp.

– Lite senare, på sommaren behövde jag akut en kylbil till, men det var några månaders leveranstid på chassit, så då köpte jag tillbaka mitt gamla chassi, till ett bra pris, och satte ett nytt specialskåp på det.

opera-trucking-940-08

Krågeholms åkeri kör mycket event och Malmö Opera är en av åkeriets kunder och tre av lastbilarna kör i princip helt för dem när det är turnédags. Operan har ett uppdrag att erbjuda föreställningar runt om i regionen, och inte bara i Malmö, och det är Arne och Krågeholms åkeri som ser till att rekvisita, kulisser och all utrustning kommer på plats.

– Det är ett riktigt roligt uppdrag och vi är med och rullar in scenbygget och finns på plats för att serva och hjälpa till inför och efter föreställningarna. Vi hjälper till att rodda och går inte in och sitter och hänger i bilarna. Det kan man inte göra när man kör event.

–  När Malmö Opera spelade Carmen användes faktiskt en av bilarna i föreställningen. Skåpet blev en del av scenen. Och taket också!

Arne säger att ingenting kan jämföras med Mercedes-Benz, varken när det gäller bilarna eller servicen och vagnparken har fyllts på efter hand, både med några transportbilar och ännu en lastbil, en Antos. Med den kör han uppdrag till Dachser logistic, är en av Europas största bud- och leveransföretag.

–  Och så kör vi godis på onsdagar och torsdagar. Det är ett kul uppdrag!

– Man kan aldrig ha för många Mercedes, säger Arne och får ett speciellt glädjeglitter i blicken.

Krågeholms Mercedes lastbilar:

Axor 1833 LL med sovhytt Big Space. Distributionsskåp med öppningsbar sida och lift.

Actros 2551LL med sovhytt och Streamspace. Skåp med Öppningsbar sida, och bakgavellift.

Actros 2543LL med sovhytt och Streamspace. Skåp med öppningsbar sida. Kyl och frysaggregat, samt bakgavellift.

Antos 1832LL med mellanhytt. Distributionsskåp och bakgavellift.

opera-trucking-940-07

> Läs fler intressanta artiklar på RoadStarsbloggen

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige