Gå vidare till innehåll

Asplunds svarta skönheter

Svart lack och mycket rostfritt

Asplunds svarta Mercedes-lastbilar från Askersund väcker uppmärksamhet vart de än kommer. Med mycket rostfritt, snygga detaljer och roliga små text-kommentarer.

asplunds-black-beauties-03

Daniel Asplund från Askersund driver Göte Asplunds Shakt & Transport i Askersund med sin far och bror. Företaget är specialiserade på olika typer av torrgods i lösvikt. Allt från foder till glaskross. Totalt har man 11 lastbilar och är ca 20 anställda.

Daniel själv fick företagets första Mercedes för ca 3 år sedan. En svart Actros dragbil med Solo-space hytt som Daniel själv kör en stor del av tiden.

– När det var dags att byta för några år sedan fick vi låna en Actros dragbil i två veckor. Det gjorde att vi verkligen kunna känna på bilen i riktig trafik.

Daniel föll direkt.

asplunds-black-beauties-02

– Hytten är suverän, säger Daniel.

– Hörnsoffan gör att man har gott om plats både för att äta och för att vila. Det är bättre utrymmen än jag sett i någon annan lastbil. Dessutom är sängen skön och instrumenteringen känns som om den kommer från en lyxig Mercedes personbil.

Åkeriet kör över hela Sverige och hela Norge. Varannan vecka ligger Daniel ute på långa turer. Ibland ner till Skåne, ibland så långt norrut som Tromsö i Nord-Norge.

– Det blir ca 15.000 mil om året varav mycket Norge. Vägarna där är ju trånga och kurviga, men de är bra underhållna och har ofta fantastisk utsikt. Att köra uppe vid Tromsö på sommaren är en upplevelse.

asplunds-black-beauties-04

Vid sidan av trailerdragaren har åkeriet numera en Actros med bulk-tipp och en 4-axlad 630 hästars Actros med bulk-kulor som går med fodertransporter. Den sistnämnde sägs vara den första av sitt slag i landet.

Alla de tre bilarna är stylade på samma sätt. Svart lack och mycket rostfritt från Svetsab – här är allt som går inbyggt. Gott om LED-ljus, 650 liters tank och uppdragna avgasrör kompletterar bilden. Det märks att Daniel utbildade sig till elektriker innan han bestämde sig för att gå i släktens fotspår…

I Daniels bil är dessutom hytten omklädd i svart och beige med golv i Flexiteek. Ett underhållsfritt material som ser ut som teak och som används för båtdäck.

Snyggt och smakfullt och dessutom praktiskt.

asplunds-black-beauties-01

asplunds-black-beauties-08
Det märks att Daniel är utbildad elektriker.

Den som har glimten i ögat uppskattar också de små textkommentarerna som återfinns lite här och var på bilarna. ”Four Steps to heaven”, ”Benz Hotel” samt en och annan gliring åt konkurrenter.

Även om det mest är bulktransporter av olika slag i företaget så trivs Daniel allra bäst när han kör med trombon-trailern som kan dras ut från 13,6 till 19,6 meters längd.

Här kör man ofta åkeriets egna grävmaskiner, men även stridsvagnar har fått åka med.

En sak som betyder mycket som åkeriägare är bränsleförbrukningen, och här menar Daniel att Mercedes-lastbilarna är i en klass för sig själv.

– Jag tror nog att man kan säga att Mercorna dra 10% mindre än konkurrenterna hos oss. Det betyder att våra tre stjärnor sparar ca 150.000 kronor åt oss – varje år. Och det skojar man inte med.

asplunds-black-beauties-05

asplunds-black-beauties-07

> Läs fler intressanta artiklar på RoadStarsbloggen

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige