Gå vidare till innehåll

Mercedes-Benz största lastbilsaffär i Sverige

Nytt affärstänkande

Nu ställer GDL-åkeriet C.R. Johansson om nästan hela sin vagnpark till Mercedes-Benz lastbilar. En jätteaffär som inte bara handlar om 80 lastbilar, utan minst lika mycket om nytt affärstänkande.

mercedes-benz-biggest-truck-deal-in-sweden-02

– Vad en lastbil kostar i inköp är nästan oväsentligt idag. Det är bara de totala driftskostnaderna som räknas. Det säger Henrik Holm som är VD och koncernchef för GDL.

GDL har idag ca 200 lastbilar i sina egna åkerier, och till det kommer närmare 3000 lastbilar som är inhyrda från fler än 600 företag som kör i GDL’s färger.

När nu företaget byter ut nästan hela sin vagnpark i sitt största åkeri är det efter en lång process där man utvärderat varje liten del ytterst noga. 30 bilar byts ut redan i höst och sedan lika många till 2019 och 2020.

– Vi är speditörer i grunden, och vår affärsidé är att erbjuda logistiklösningar för de kunder som vill ha mer än bara att flytta en pall från A till B. Vi ska kunna erbjuda lite mer än andra, och det gör att vi också måste vara en riktigt bra arbetsgivare som tar ansvar. Vi har till exempel åtta egna lärare anställda som kan utbilda både för YKB och ADR.

Henrik är mycket engagerad i frågor som rör arbetsvillkor för chaufförer. Och gör ingen hemlighet av att han tycker att det är fel att en lastbilschaufför kan få dryga böter för till exempel ett handhavandefel i en färdskrivare. Samtidigt som personer i betydligt mer välavlönade yrken inte löper några sådana risker alls.

– Det är ju att hitta chaufförerna som är flaskhalsen idag. Den som vill vara med i matchen måste också vara en arbetsgivare som de vill arbeta för. Det är tufft nog att vara chaufför. Vi i branschen måste skapa fördelar som uppväger de negativa sidorna av yrket.

mercedes-benz-biggest-truck-deal-in-sweden-03

Kostnadskontroll

De senaste tre åren har GDL ökat sin omsättning med ca 75% och köpt upp flera företag. Det kräver total kontroll över kostnaderna.

– Vi har hårdtestat lastbilar från alla märken, och en sak vi har konstaterat är att Mercedes har överlägset lägst bränsleförbrukning, fortsätter Henrik Holm.

– I den nya affären har vi ett upplägg med serviceavtal och finansiering som gör att vi vet nästan exakt vad varje mil kostar att köra. Vi behöver inte sätta av pengar för reparationer eller fundera på hur marknaden ser ut när bilar ska bytas ut. Vi har en månadskostnad och sedan är det nog med det. Då kan vi göra bra kalkyler och då blir vi lönsamma och kan lägga resurser på sådant som personalutveckling.

– Mercedes agerar mycket snabbare och kommer med kreativa lösningar som inga av de andra märkena på marknaden varit i närheten av. Det ligger väl i sakens natur att när man är en mindre aktör på en marknad, så är man mer benägen att prova nya lösningar och att vara flexibel.

– Det passar oss som handsken, eftersom det är så vi själva vill vara mot våra kunder.

mercedes-benz-biggest-truck-deal-in-sweden-01

Foto: Henrik Holm

> Läs fler intressanta artiklar på RoadStarsbloggen

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige