Gå vidare till innehåll

Showtruckar som jobbar

Finske åkaren Mika Auvinen är känd för sina spektakulära Mercedes-Benz showtruckar. Den senaste i raden är Lowrider som du kan se på bilderna här. Men vad många inte vet är att alla hans 15 lastbilar arbetar så gott som varje dag! Kalksten, aska och cement är kanske inte det man först och främst tänker sig att lasta i en bil som fått 3.000 timmars lackering.

Se videon med Lowrider här ovan

Inte mindre än sju gånger har Mika Auvinen vunnit Nordens största lastbilsutställning – Nordic Trophy – varav tre gånger med Mercedes lastbilar. Senast i somras med den lågt slingrande Lowrider. En lila Mercedes Actros med två bulktrailers som byggts som en hyllning till Lowrider-kulturen i Californien. Med Mexikanske skådespelaren Danny Trejo motivlackerad på hyttens sida.


Lowrider är byggt på en Mercedes Actros 2363 dragbil och ekipaget ser verkligen lågt ut. Men skenet bedrar lite grand. Chassi och fjädring är helt original och det markslickande utseendet är lite av en illusion skapat av kjolar och specialdesignade hjulhus. Detta är en bil där man kan ägna timmar åt att upptäcka detaljer och imponeras över hur skickligt allt utförts. Alla motiv är lackerade. Och foliering är bara använt i vissa mönster.

Men det mest imponerande med Lowrider är inte att det lagts 3.000 timmar på lackering, eller allt det fina arbetet i rostfritt. Det mest imponerande är att den är byggd för att användas i trafik – varje dag.

– Vi är 20 personer och 15 lastbilar på åkeriet, berättar Mika från ett fikabord på 53:e våningen på Turning Torso i Malmö dit han och två kollegor tagit sig för att ställa ut bilen på Bilsport Motor Show.

– Alla våra bilar är bulkekipage och vi kör i huvudsak olika pulver till och från cementfabriker. Det är kalksten och aska i ena riktningen och torrcement i den andra.

Åkeriets lastbilar går i södra Finland med Helsingfors som bas. Som mest rör det sig om enkelresor på 20 mil och den årliga körsträckan brukar hamna på cirka 10.000 mil per bil.

Det märks att Mika fått frågor om kostnader och nedlagd tid många gånger, och att han ofta får förklara, och nästan försvara, sin passion.

– När folk frågar vad det kostat att bygga en ny lastbil så brukar jag svara ”alla pengar jag har!”. Men detta är min hobby, och det är en obetalbar marknadsföring. Alla vet vilka vi är! Och de bästa chaufförerna söker sig till oss. Vi har fantastiska förare. Och de turas om att köra de olika lastbilarna.

mercedes_actros_lowrider_00018

De påkostade bilarna rullar många år. Varje repa eller skada åtgärdas direkt och det i kombination med duktiga förare håller livslängden uppe.

– Jag brukar ofta ha bilarna till dess att de är 10 år gamla. Och då är de fortfarande så fina att folk vänder sig om efter dem. Dessutom har de ett bra andrahandsvärde – de är nästan samlarobjekt!

mercedes_actros_lowrider_00001

Många år med Mercedes

Relationen mellan Kuljetus Auvinen, som åkeriet heter, och Mercedes-Benz sträcker sig långt tillbaks i tiden. Ända till när Mikas pappa startade företaget 1953 och redan då körde Mercedes. En av Mikas nuvarande Mercedes-lastbilar har faktiskt pappan och hans gamla lastbil motivlackerad i gråskala på hytten.

mercedes_actros_lowrider_00009

Idag har Mika tre Nordic Trophy-vinnande Mercedes Actros: Lowrider, Highway Hero och Xtar. Dessutom har han hyllningsbilen till sin pappa och ett Mercedes Arocs ekipage.

– Alla nya bilar vi köper är Mercedes, säger Mika.
– Det är inte bara för att jag gillar märket, utan det handlar om ekonomi. Vi har serviceavtal på alla fordon, så jag vet exakt vad de kostar varje månad och varje år. Mercedes serviceavtal är det bästa jag upplevt. Det finns inga konstiga undantag utan vi bara kör, och händer något så blir det lagat.

– Dessutom är bränsleekonomin oslagbar. Jämfört med andra märken jag provat så sparar jag ca en liter per mil. Det blir väldigt mycket pengar per år!

– Man kan väl säga som så att jag hellre lägger pengar på att skapa en fin bil, än på att köpa diesel.

mercedes_actros_lowrider_00014

mercedes_actros_lowrider_00004

mercedes_actros_lowrider_00010

mercedes_actros_lowrider_00023

mercedes_actros_lowrider_00034

mercedes_actros_lowrider_00033

mercedes_actros_lowrider_00039

mercedes_actros_lowrider_00045

mercedes_actros_lowrider_00044

mercedes_actros_lowrider_00043

mercedes_actros_lowrider_00042

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige