Gå vidare till innehåll

Åttahjulsdrift och megakran på Edins Mercedes Arocs

Edins kranar i Järfälla har kranar av alla sorter och har gett Stockholm ett lyft sedan 1972. Ett av de senaste tillskotten är en helt unik Mercedes Arocs 8×8 kranbil med 66 tonmeters kran.

– Vi har ett 40-tal kranar och 60 anställda, berättar Christer Edin som äger och driver företaget som hans pappa startade 1972.

Mercedes Arocs 8x8 kranbil med 66 tonmeters kran.

Kranbranschen är som alla andra branscher full av egna begrepp. Man talar om byggkranar (fasta kranar), mobilkranar (en kran som kan köra själv) och kranbilar, Det sistnämnda en lastbil med kran som i oftast också har plats för egen last.
För att förvirra det hela så finns det även byggkranar som är byggda på mobilkrans-chassi, så kallade självresande kranar och dom har fullkomligt exploderat på marknaden dom sista åren.

– Man blir ju lite facknörd och tror att alla använder samma ord som vi till vardags, men så är det ju inte.

Alla olika krantyper har sina egna områden där de är bäst. Kranbilens fördel är att den kan transportera bort det som den lyfter, eller ta med sig material som ska lyftas på plats. Dessutom kan den dra släp.Mobilkranar lyfter i regel högre och större laster. Man får välja vad som passar bäst för det arbete man skall göra.

Mercedes Arocs 8x8 kranbil med 66 tonmeters kran.

Ett av de senaste tillskotten i Edins kranpark är just en kranbil med en kapacitet som överträffar det mesta. En åttahjulsdriven (8×8) Mercedes Arocs med 66 tonmeters kran från Fassi och ett 6 meter långt flak som får lasta ca 8 ton.

Kranen kan lyfta 3.400 kg 23 meter upp eller 2.500 kg 18 meter ut. Med en personkorg kan man utföra arbeten på 36 meters höjd!

– Många lastbilar idag är byggda som Formel 1 bilar, med låg markfrigång, Det är elegant, men inte särskilt praktiskt på byggen och liknande.

Mercedes Arocs 8x8 kranbil med 66 tonmeters kran.

Med alla byggen som pågår i Stockholmstrakten, inte minst Förbifart Stockholm, växte suget efter en rejäl kranbil som utan att tveka också kunde köra där vägen tar slut. Valet föll på en Arocs med åttahjulsdrift.

– Den är klart hård, och ser ut som om den skulle vilja äta alla SUV’ar til frukost, skrattar han.
– En monstertruck med kran!

– Det är det närmaste man kan komma militärens bilar utan uniform. Det ska mycket till innan den ger upp i terrängen. Tack vare flaket kan den ta med sig både material ut och ta med sig grejer hem som inte ska vara där de är. Allt med ett enda fordon.

Mercedes Arocs 8x8 kranbil med 66 tonmeters kran.

Detta är den andra Mercedes lastbilen hos Edins. Men man har mycket Mercedes som inte syns.

– Mercedes motorer och drivlinor är lite av ryggraden i hela vår verksamhet även om det inte syns, säger Christer.

– Nästan alla våra mobilkranar tillverkas i Tyskland och då är det självklart att de har Mercedes motorer. Många gånger är det också väldigt mycket Mercedes i hytten.

Vissa mobilkranar har en motor som driver kranen och en annan som används för körning, men idag går man allt mer mot att ha en enda motor. Det sparar vikt på vägen och minskar miljöpåverkan. Dessutom blir det en motor mindre att göra service på.

Mercedes Arocs 8x8 kranbil med 66 tonmeters kran.

– Vi gör all service själva men det är nästan bara oljebyten det handlar om på motorerna. De går så få mil att en Mercedes lastbil inte når upp i serviceintervallen på 15.000 mil innan det är dags att byta. Det rör sig ofta bara om 1.500 mil om året om ens det, så en kranbil är sällan sliten när det byts ut. Det är kranen som tar stryk i vår bransch.

– Vi förser oftast våra kranbilar med winch. Då behöver inte föraren ”böja” kranen upp och ner utan kan ha den i ett fast höjdläge och sedan använda winchen för själva lyftet. Det minskar slitaget rejält.


Ton eller tonmeter?

Begreppet tonmeter används när det gäller byggkranar och kranar på lastbilar.
Det anger (förenklat uttryckt) antalet ton delat med antalet meter längd från kranens centrum.
66 tonmeter betyder i teorin 66 ton på en meters längd, eller 6,6 ton på 10 meters längd. Med avdrag för kranens egen vikt mm.

På mobilkranar talar man bara om ”ton” och här är det lyftförmågan på 3 meter som avses. En 30 tons mobilkran kan alltså lyfta 30 ton på tre meter.


 

Vill du få liknande artiklar direkt till din email i framtiden?
Prenumerera här

Läs mer

6 februari, 2023 / Lastbilar
20 oktober, 2022 / Lastbilar
6 oktober, 2022 / Lastbilar
4 oktober, 2022 / Lastbilar

Välkommen till Mercedes-Benz Sveriges nyhetsblogg!


Här kan du hitta berättelser och nyheter från oss på Mercedes-Benz Sverige AB.
Företag som valt intressanta lösningar.
Människorna bakom allt.
Bilar som är annorlunda.
Bilar som är nya.
Erbjudanden och förstahandsinformation om spännande evenemang!

Har du egna idéer om saker vi ska skriva om?
Maila oss gärna på mercedes-benz@genberg.se

Vill du vara säker på att inte missa några nyheter?
Anmäl dig till våra nyhetsbrev:
Nyhetsbrev Lastbilar


Ansvariga utgivare:
Bengt-Ove Andersson
Lastbilar
Mercedes Benz Trucks Nyheter

Mercedes-Benz Sverige