
Trafiklederna Södra- och Norra Länken i Stockholm går till största del under jord.Under vintertid behöver tunnelsystemen rengöras regelbundet. Tvätten sker alltid nattetid, bland annat med hjälp av Svevias två specialbyggda hög- och lågtrycksspolande Mercedes-Benz Econic. Trailer hängde med under jord på ett minst sagt blött uppdrag.
Av Tomas Ek (text & foto) Ursprungligen publicerad i Trailer.
Klockan är halv nio en onsdagskväll i början av mars när vi träffar platschef Robert Pettersson på Svevia i Tumba söder om Stockholm. Det har gått 32 år sedan han började sin yrkeskarriär på Statens Vägverk i Stånga på Gotland. Idag är han Svevias och kanske hela Sveriges främste expert på att tvätta tunnlar.
– Det finns bara en dåre som håller på med den här typen av specialarbeten i Sverige och det är jag, säger han med ett leende.

Snart ska vi bli varse om vad han menar. Vi ska följa Roberts tvätt-team en natt i Södra Länkens tunnelsystem.
– I natt stänger vi av Hammarbytunneln från Årsta till Nacka, en så kallad driftsavstängning. Det görs 22 gånger om året på Södra Länken, 11 i varje riktning, berättar Robert.
Södra Länken i Stockholm spelar en viktig roll som knutpunkt mellan Essingeleden, Huddingevägen, Nynäsvägen och Värmdöleden. Länken är totalt 6 kilometer lång varav cirka 4,6 kilometer går i tunnel, Sveriges idag längsta vägtunnel. Vintertid smutsas tunnelsystemet ner rejält av dammpartiklar från vägbanan, salt och skit som den intensiva trafiken drar med sig. Därför rengörs tunnelsystemet regelbundet på natten när de flesta av oss sover. Om inte hela tunneln är avstängd används dubbla TMA-bilar som skydd. Man tvättar hela Södra länken, ett tunnelrör i taget, på fyra nätter. Två nätter huvudrör och två nätter ramper.

Jobbet utförs alltså av Roberts tunneltvätt-team. Totalt handlar det om en styrka på sex personer, plus eventuella TMA-bilar, som jobbar skift varannan vecka. Utöver Södra Länken tvättar de också Norra Länken samt Trafikverkets övriga tunnlar.
Men just den här kvällen förbereder de sig alltså för att ta sig an den 3.835 meter långa Hammarbytunneln, en del av Södra Länken.
Fakta tunneltvätt Södra Länken
Hammarbytunnel (östgående): 3.835 m
Årstatunneln (västgående): 3.823 m
Nackatunneln (östgående till Värmdöleden): 610 m
Sicklatunneln (västgående till Värmdöleden): 580 m
Asfaltytor: 170.000 m2
Innertak: 170.000 m2
Sidobarriärer: 60.000 m2
Väggar: 155.000 m2
Murar in- och utfarter: 5.000 m2
Årsdygntrafik: Cirka 120.000 fordon
Tvättas varannan vecka: Sidobarriärer, skyltar, vägren
Tvättas 6 ggr/år: Körbanor, innertak, väggar och säkerhetsutrustning
Killarna som ska göra nattjobbet är ”The J-Guys” – Jim, John och Jimmy, det vill säga Jim Riggo, John Lindén och Jimmy Bränn, plus Stefan Lyberg och Kaan Böler. De kommer sitta bakom ratten på var sitt fordon.
– I natt kommer de tvätta sidobarriärer, vägrenar, vägskyltar och konstverk. Sex gånger om året gör vi dessutom en totaltvätt där vi även spolar väggar och tak, förklarar Robert.
Är du trött är det ingen höjdare att köra, då är det lätt att göra misstag.


Två specialbyggda Mercedes-Benz Econic med hög- och lågtrycksspolning på kranarm vattenbegjuter sidobarriär, vägskyltar, ljusskyltar och konstverk. En lastbil med renhållnings- och sopaggregat och går efter den ena Econicen längs sidobarriären och högtrycksspolar och dammsuger vägrenen.
Efter att teamet haft genomgång, materialvård och slutligen stärkt sig med var sin kopp kaffe lämnar de Tumba vid halv tio-tiden på kvällen.
– Vi har sju timmar på oss. Tunneln kommer att vara avstängd mellan 22-05 i natt, förklarar Robert.
Lång tid kan tyckas men teamet brukar få ligga i för att hinna med allt som ska göras. Den nästa fyra kilometer långa tunneln måste köras i båda riktningarna för att tvätta sidobarriärerna på båda sidor. Dessutom kommer tvätt-teamet, trots att tunneln är avstängd, vara långt från ensamma där nere.
– Det är inte bara rengöring som sker i samband med en driftavstägning. Då pågår underhåll av alla de slag. Man jobbar med vatten och avlopp, ventilation, el, belysning, skyltar, datakommunikation och tvätt samtidigt, förklarar Robert på vägen till Årsta.
Men för allmänheten är tunneln alltså stängd. Stockholmstrafikanterna får information om detta via ordinarie informationstavlor. Likaså stängs på- och avfarterna med bommar.

Väl på plats får vi åka med Jim som kör den ena Econicen och som ska tvätta sidobarriärer med högtrycksspolning. Jim har jobbat på Svevia i elva år och har kört på tunneltvätten sedan 2007.
– Jag trivs jättebra med den här körningen. Visst blir det lite osocialt att jobba natt men det vägs upp av att vi är lediga varannan vecka. Sedan är vi ett väldigt bra och väl intrimmat gäng. Vi har roligt när vi jobbar. Det är viktigt när man sitter med ett så pass monotont jobb.
– Men visst, ibland undrar man vad man gör när man sitter här och nöter på nätterna. Man hinner fundera rätt mycket över livet.
Bilen, en 2629 med Allison automatlåda och 6,4-liters dieselmotor på 290 hk, är påbyggd hos Mec Tec AS i Drammen, Norge. Mest iögonfallande är kranarmen på taket som kan skjutas ut nio meter framför hytten. Längst ut sitter en ramp med spoldysor.
– Med de här bilarna kan vi både köra högtryck och lågtryck och spruta avfettning. Till sidobarriärerna använder jag högtrycksspolningen, förklarar Jim.
Kollegan John kör ”tekniktvätt” med den andra Econicen. Det vill säga tvätt av vägskyltar, portaler, ljusskyltar och konstverk.
– Han sprutar både på avfettning och lågtrycksspolar sedan rent. Då används mera vatten än vid högtrycksspolningen.
Strax efter tio på kvällen drar arbetet igång. Efter att Kaan först förvattnat och Stefan har sprutat avfettning är det Jims tur att börja högtrycksspola stenbarriären. Han ska ligga nära, cirka 10-15 centimeter med spolrampen. – Det gäller att vara koncentrerad hela tiden. Kommer jag för nära blir det ränder eftersom strålarna då inte går omlott och kommer jag för långt ifrån spolar jag uppe på kanten och då rinner skit ner över barriären, förklara Jim som med fokuserad blick i sakta mak arbetar sig framåt.
– Visst kan det bli segt framåt småtimmarna när man sitter och stirrar in i vattenstrålen. Är du trött är det ingen höjdare att köra, då är det lätt att göra misstag. Econicen med sitt busschassi tycker Jim fungerar utmärkt för uppgiften.
– Den är som gjord för tunneltvätt. Man sitter upprätt och har jättebra sikt genom den stora vindrutan. Jag hade en Scania med P-hytt innan Econicen, då var sikten inte alls lika bra.
Allison-lådan underlättar också krypkörningen genom tunnelsystemet.
Varje år kör vi ut 700 ton sopsand från Södra- och Norra Länkens tunnelsystem.
Tvättsäsongen sträcker sig från oktober till april och under den tiden rengörs Södra och Norra Länken så gott som varannan vecka. När tunnlarna inte är avstängda kör tvätt-teamet med TMA-skydd.
– Då har vi dubbla TMA-bilar bakom oss. Det är mycket trafik och folk kör som galningar, inte minst yrkestrafiken tyvärr. Man är rätt oskyddad när man står still och tankar vatten och känner sig rätt liten när ett 60-tonsekipage dundrar förbi i full fart, säger Jim.
Tanka vatten ja, det får både Jim och John göra med jämna mellanrum och det kan göras vid de utrymningsstationer som finns var 100:e meter genom hela tunneln.
– Det brukar bli fem, sex påfyllningar varje natt, säger Jim.

Tätt efter honom åker Jimmy i sop- sugbilen. Han högtrycksspolar och dammsuger alltså vägrenen.
– Varje år kör vi ut 700 ton sopsand från Södra- och Norra Länkens tunnelsystem. Det blir väldigt mycket skit som lägger sig som en kompakt kaka i botten på sopbilen, förklarar han.
Jimmy har jobbat på Svevia sedan 2004 och var med när man drog igång tunneltvätten samma år.
– Idag hoppar jag in lite överallt, när någon annan är borta. Men oftast blir det att jag jobbar med tunneltvätten. Visst kan det vara tufft med nattjobb, men man vänjer sig, säger han.
Då tunnlarna tvättas stöter teamet ofta på delar som lossnat från bilar, slängts ut eller tappats. Den här kvällen hittar Jimmy en hjulmutter från en lastbil och vi undrar om ägaren vet om att den lossnat.

(Svevia tunneltvatt 26.jpg) Det går att finna många intressanta delar längs vägbanan. Jimmy visar upp en hjulmutter från en lastbil.
John är relativt ny i teamet. Även han trivs bra med det speciella jobbet.
– Jag började här 2013 och har varit fast anställd sedan i april förra året. Tunneltvätten är en kul körning men det är nog inte så många i min omgivning som vet vad jag sysslar med egentligen, säger han.
Onekligen är det en rejält blöt natt vi får vara med om i Södra Länken. Timmarna går oväntat fort. När Sveriges huvudstad sakta vaknar till liv igen avslutar Roberts tunneltvätt-team arbetspasset. Snart släpps trafiken på igen. Bilisterna rinner genom tunnelrören. Ovetande om nattens intensiva aktivitet för deras skull.

Fakta
Bil: Mercedes-Benz Econic 2629L NLA 6×2*4, 2009
Ägare: Svevia AB
Motor: OM906LA, 6,4-liters rak 6:a. Effekt: 290 hk vid 2.200 v/min. Vridmoment: 1.100 Nm mellan 1.200 och 1.600 v/min. Retarder. Euro 5
Växellåda: Allison sexstegad automat
Axlar: 8 ton fram luftfjädring, 19 tons boggi luftfjädring. Axel tre tvångsstyrd. Axelavstånd: 3,90 + 1,35 m
Däck: 315/80R22,5 runt om
Bränslevolym: 300 liter diesel
Hytt: Econic hög förarhytt
Påbyggnad: 10-kubiks rostfri vattentank plus 500 liters kemtank påbyggt hos Mec Tec AS i Drammen. Pratissoli högtryckspump på 170 minutliter och 170 bar plus tre Annovi lågtryckspumpar på 840 minutliter och 5 bar. Fyrcylindrig Perkins diesel för drift av aggregatets hög- och lågtryckspumpar med separat 700-liters dieseltank. Spolarm hydrauliskt utskjutbar till nio meter. Backkamera
Mått (m): 8,65 + 2,55 + 3,95 (l x b x h)
Vikter (kg): Tjänstevikt: 14.555, maxlast: 11.445, tillåten bruttovikt: 26.000