På i stort sett varje ort i vårt avlånga land, från Karesuando i norr till Smygehamn i söder, har Carlsberg Sverige en kund. Till 97 procent av kunderna kör bryggeriet ut med egna bilar för att leverera sina varor. Det ställer stora krav på effektiv logistik och minst lika stora krav på effektiva transportfordon.
400 miljoner liter. Det är en ansenlig volym. Ungefär så mycket konsumerar vi svenskar varje år av dryckesvaror som levereras av Carlsberg Sverige. Det är öl, läsk och mineralvatten. Mycket produceras här i Sverige, dels på bryggeriet i Falkenberg som är specialiserat på öl, dels på vattenfabriken i Ramlösa söder om Helsingborg.
Från Falkenberg och Ramlösa distribueras varorna till drygt 16 000 kunder runt om i landet. Av fjärrtransporterna går 30 procent på tåg, resterande på egna fjärrbilar. Från 14 olika distributionspunkter sker sedan distributionen ut till butiker, restauranger, hotell och Systembolag med Carlsberg Sveriges egna distributionsbilar. Företaget har tillgång till 120 distributionsbilar, de flesta är lastbilar av märket Mercedes-Benz Actros.

Det som försvårar logistiken är inte bara att Sverige är ett stort land och att kunderna är många, utan också att konsumenternas köpbeteende varierar kraftigt. Från en topp i efterfrågan strax innan jul till bottennoteringar några veckor efter jul kan det skilja så mycket som 100 procent. Ändå måste produkterna alltid finnas på plats hos alla kunder när konsumenterna vill handla.
Men inte nog med det. Det är också stor skillnad på hur leveranserna sker i storstäderna och på landsbygden. En chaufför i Stockholm kör en normal arbetsdag cirka två mil och gör 12 till 16 stopp för att leverera varor. En chaufför i Norrland kör omkring 25 mil varje arbetsdag för lika många stopp.
På bryggeriet i Falkenberg har reportageteamet från ”Transport” stämt träff med två nyckelpersoner när det gäller varutransporter inom Carlsberg Sverige. Det är Niclas Strandberg, ansvarig för alla transporter och fordonsinköp, och Thomas Ter-Borch, ansvarig för distributionen i södra regionen. Två erfarna personer med stor kunskap om transporter och nu vill vi veta varför de har valt att satsa på Mercedes-Benz som huvudleverantör av distributionslastbilar.
– Vi köpte tio Mercedes-Benz Actros 2008 för att testa och vi satte dem i storstäderna där servicen var bäst då. Bilarna fungerade perfekt och när vi två år senare bestämde oss för att köpa ytterligare 25 Actros ställde vi som grundkrav att servicen måste fungera i hela landet. Det gav nog Mercedes-Benz lite jobb att fixa servicenätverket, men idag är det riktigt bra. Visst finns det fortfarande lite luckor och det är Mercedes-Benz största utmaning. Om företaget satsar på att bygga ut servicenätverket ytterligare, då kommer märket också att bli mycket större i Sverige. För bilarna är väldigt, väldigt bra, berättar Niclas.

Thomas Ter-Borch instämmer och kan intyga att Actros har blivit en populär modell även hos chaufförerna.
– I början var många chaufförer missnöjda över att vi hade valt att köpa lastbilar från Mercedes-Benz. De var vana vid Volvo och Scania, men idag har det ändrats helt. De allra flesta är väldigt nöjda. De tycker att Actros är skön att köra och att komforten i hytten är utmärkt, förklarar Thomas.
I dag har Carlsberg Sverige 80 Actros i sin flotta. Man har valt att hålla en enhetlig standard på lastbilsflottan, för att kunna flytta runt bilarna i landet, och till och med mellan olika länder.
– Det finns flera anledningar till att vi valt Actros. Inköpspriset spelar naturligtvis en stor roll. Men viktigast är absolut de långa serviceintervallerna. Vi undrade verkligen om Mercedes-Benz skulle klara det man lovade, att serva bilarna en gång per år mot tre gånger per år som vi annars var vana vid. Nu vet vi av erfarenhet att det fungerar. Vi har extremt lite problem med bilarna och skulle något inträffa så är Mercedes-Benz mycket duktiga på att lösa det snabbt. När det gäller låga servicekostnader är Mercedes-Benz utan tvekan en vinnare, säger Niclas.
Carlsberg Sverige har valt en operationell leasing av sina lastbilar enligt mobilitetskonceptet Mercedes-Benz CharterWay Rental. Det innebär att man hyr lastbilarna på fem eller sju år inklusive service- och reparationsavtal, som är kilometerbaserat. En helhetslösning som ger Carlsberg maximal tillgänglighet till lastbilarna, överskådliga, kalkylerbara kostnader och minimerad risk.
– Vår filosofi är att Carlsberg ska köra med nya bilar. Vi ska komma till kunden på avtalad tid med en snygg och fräsch bil. Att vi har nya bilar i vår fordonsflotta innebär också att vi inte behöver ha reservbilar i beredskap.
När Mercedes-Benz lanserade lastbilen Antos 2012, mottogs den mycket väl av Carlsberg Sverige. Företaget beslutade att i fortsättningen välja Actros för fjärrtransporter och Antos för distribution. Antos representerar en helt ny lastbilsklass som utvecklats speciellt för distributionstrafik från 18 ton. Med praktisk, bekväm förarhytt, dynamisk drivlina, säkra köregenskaper och bränslesnål, miljövänlig Euro6-motor.
– Den här lastbilsmodellen med ny hyttdesign är perfekt för vår distribution. För de första elva Antos, som vi beställt, har vi valt hytten med den lägsta instegshöjden. Insteget är dessutom trappstegsformat så att det blir mycket enklare för våra chaufförer att gå in och ur bilen. Tack vare att hytten är bred och har stora fönsterpartier så har föraren också en mycket bra översikt över trafiken, förklarar Niclas.

Till större delen av Mercedes-Benz lastbilsprogram erbjuds Euro 6-motorer. Motorerna imponerar med låg bränsleförbrukning och mycket låga utsläpp. I nya Antos är Euro 6-motorer standard och finns i hela 16 effektvarianter mellan 175 kW(238 hk) och 460kW(625 hk).
– Euro 6-motorerna tror vi mycket på och det var viktigt för vårt beslut att satsa på Antos. Vi är väldigt spända på att se vilka nivåer vi kan uppnå. Enligt de tester som Mercedes-Benz presenterat är ju bränsleförbrukningen mycket låg. Stämmer detta med verkligheten så är det fantastiskt. Låg bränsleförbrukning, låga miljöutsläpp och serviceintervaller på upp till 15 000 mil – det är svårslaget, säger Thomas.
Niclas och Thomas är rörande överens om att man haft oerhört lite problem med Mercedes-Benz lastbilar. Kvaliteten är hög, komforten är utmärkt och driftsekonomin är imponerande. Men konkurrensen inom lastbilsbranschen är hård, och det avgörande för vilket bilmärke kunden väljer är kanske inte alltid själva bilen.
– Att sälja bilar klarar de flesta, men servicenivån efteråt, det är det som är avgörande. Har man en bra verkstad, som får ett bra rykte, då säljer man också bilar. Hur verkstaden fungerar är otroligt viktigt. Om den inte fungerar väljer kanske kunden ett annat märke. Den största utmaningen för Mercedes-Benz på den svenska marknaden är att kunna bevisa för svenska kunder att man är duktig på service, säger Niclas.
Korta fakta om Carlsberg Sverige
- Del av Carlsberg Group, världens fjärde största bryggerikoncern.
- Etablerat 2001, via sammanslagning av Falcon & Pripps’.
- 2 produktionsenheter: Falkenberg – öl, läsk, cider etcetera, och Helsingborg/Ramlösa – naturligt mineralvatten.
- Försäljningsvolym är cirka 400 miljoner liter.
- Mer än 1050 medarbetare, med 60 olika varumärken och 400 unika produktartiklar.